Takmičenje u prvoj pomoći: Zašto je bitno kako reagujemo u ta prva tri minuta?

U subotu se u Beogradu održavalo takmičenje u pružanju prve pomoći

24.09.2022. 19:03
  • Podeli:
prva pomoć takmičenje una-1664039007190.webp Foto: Una TV

Koliko je važno poznavanje pružanje prve pomoći, a i koliko je naša omladina spretna, najbolje smo se mogli uveriti danas na Adi Ciganliji.

" Ja sam isto imala obuku u školi i može se reći da je korisno jer je drugarica polomila nogu, pa smo je zalečili", ponosno nam kaže jedna od devojčica-učesnica.

"Navešću samo jedan primer - da u slučaju naglog srčanog zastoja prva tri minuta su najbitnija da bi čovek preživeo, odnosno da se reaguje u prva tri minuta. Tako da to pokazuje koliko je prva pomoć važna", kaže sudija Darko Gvozdović.

Crveni krst Srbije danas je održao državno takmičenje u pružanju prve pomoći u okviru manifestacije "Sajam sporta".

"Trideset šest ekipa različitog uzrasta koje će pokazati svoje veštine i znanja u pokazivanju laičke prve pomoći. To su ekipe iz različitih delova Srbije koje su pre pobedile na svojim školskim, pokrajinskim i regionalnim takmičenjima i kao pobednici došli su ovde", kaže Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije.

"Kroz tih pet poligona sudije koji će biti na tim poligonima ocenjivaće njihove veštine, pružanje prve pomoći danas na kraju dana očekujemo da ćemo imati pobednika ovogodišnjeg takmičenja", pojašnjava sudija Gvozdović.

"Veliko intresovanje postoji za pravu pomoć i to nam je posebno drago. I drugo, najveći broj naših volontera u Crveni krst upravo dođu kroz program prve pomoći, koji je i najprivlačniji. Današnja tema takmičenja su sportske povrede", pojašnjava Radovanović.

U godini iza nas pomoć ove humanitarne organizacije stigla je do milion i po ljudi. Sve to zahvaljujući 150.000 članova, 69.000 volontera i 700 zaposlenih, ali i novih mladih nada.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()