Stanari zabrinuti za zdravlje svoje dece: U zgradu na Novom Beogradu stigao rendgen uprkos peticiji i protestu

Stotinak porodica sa decom, koje žive u tri ulaza zgrade, u kojoj se planira otvaranje klinike, strahuju da će se zbog potencijalnog zračenja ugroziti zdravlje svih

29.09.2022. 10:24
  • Podeli:
Rendgenobavestenje-1664438653799.webp Foto: UNA

Stanari zgrade u ulici Trešnjinog cveta 1B na Novom Beogradu nezadovoljni su najavom da će u prizemlju njihove zgrade biti otvorena privatna ortopedska klinika koja pored snimanja rendgenom planira da obavlja veće hiruške operacije kao što je ugradnja veštačkih kukova.

Uprkos potpisanoj peticiji, vidnom nezadovoljstvu stanara i obećanju da će se rendgen skloniti sa tog mesta - rendgen aparat je još uvek u lokalu.

Stotinak porodica sa decom, koje žive u tri ulaza zgrade, u kojoj se planira otvaranje klinike, strahuju da će se zbog potencijalnog zračenja ugroziti zdravlje njihove dece i njih samih.

"Mi smo se malo raspitali i saznali smo da je to jednostavno stvar koja zrači, da je to urađeno na nebezbedan način i da je to ostavljeno u stambenoj zgradi. Svako od nas ko pomisli na rendgen vidi neki podrum sa nekim ogromnim debelim zidovima, sa nekom zelenom crvenom rampom i to sve govori - sklanjaj se od toga, to je opasno", rekao je za UNU stanar te zgrade Ivan Miladinović. 

Na protestu je bila i glumica Mirka Vasiljević koja živi u ulazu gde je planirano da se otvori privatna klinika. 

"Upravo u ulazu gde ja živim se otvara poliklinika, ali sa nekim apratima koji nisu dobri, apsolutno opasno po zdravlje ljudi koji samo prolaze, a kamoli po ljude koji tu žive, pritom u toj vertikali su uglavnom dečije sobe, ali ko god da spava tu to je ljudski život u pitanju", istakla je Mirka Vasiljević.

Stanari ove zgrade kažu i da su za otvaranje privatne klinike u njihovom ulazu saznali slučajno i da ih niko nije zvanično obavestio o tome i da će rendgen aparat biti tu smešten. 

"Pokušavaju i nas da odobrovolje, kada kažu: 'hajde vi pristanite na rendgen, a mi ćemo da se pravimo kao da ga nema, odlučite vi kako ćemo da ga koristimo, a mi ćemo da ga koristimo na način kako to vama odgovara'. To govori u prilog o kakvoj bolnici se radi", kaže stanarka zgrade Jelena Tesla. 

Stanari navode da su se za pomoć obratili i Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu zaštite životne sredine, Direkciji za jonizujuće zračenje, a obavestili su i građevinsku inspekciju, ali rešenje još nije nađeno. 

 


 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()