Školovanje u Srbiji: Dugo putovanje od bukvara do diplome koje košta 34.000 evra

A tu su i neformalni troškovi, privatni časovi, prevodioci, razne školice koju pohađaju deca... pa je pravo pitanje kako roditelji podnose sve stavke

Autor: Lena Sladojević
21.02.2023. 19:28
  • Podeli:

Školovanje jedne osobe u Srbiji, od predškolskog obrazovanja do završenih studija, košta više od 34.000 evra. U zavisnosti od izabranog fakulteta, odnosno škole, prema istraživanju Instituta za razvoj i inovacije, najviše košta školovanje stomatologa – čak 71.000 evra.

Studija je izrađena na osnovu makroekonomskih podataka, a istraživanje je počelo od toga koliko se u Srbiji izdvaja sredstava za obrazovanje.

"Posmatrajući jednu mladu osobu koja je 2000. godine krenula u predškolsko, a 2018. godine stekla diplomu – društvo, u proseku, u tu osobu uloži oko 34.000 evra. Šta znači društvo? Sa jedne strane država, a sa druge strane roditelji", objašnjava za UNU Nenad Jevtović iz Instituta za razvoj i inovacije. Do tog iznosa stručnjaci su došli na osnovu ekonomskih i statističkih podataka.

"Od izabranih osam, trudii smo se da izaberemo i fakultete koji su, usko stručni, specifični. Od stomatologije, za koju je potrebno da društvo u tom periodu u celini izdvoji 71.000 evra, do na primer fakulteta kakav je Ekonomski za koji je potrebno tri puta manje", kaže Jevtović.

Tu su i neformalni troškovi, privatni časovi, prevodioci, razne školice koju pohađaju deca. Zato smo i roditelje pitali kako oni podnose sve stavke.

"Kada pričamo o osnovnim i srednjim školama, nekako, uvek spominjemo udžbenike koji su uvek skupi, koji i dalje jesu. Na tome mora puno da se radi da bi bili dostupniji, ali tu je i sva dodatna oprema bez koje dete ne može da ide u školu", navodi Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj".

Zbog brojnih takvih problema, osnovano je udruženje "Roditelj" koje već 16 godina pomaže majkama i očevima da reše nedoumice i probleme.

"Ne postoji ta sistemska podrška u roditeljstvu i svaki roditelj na svoj način pokušava da pronađe rešenje, mislim da se u nekim trenucima i umore od cele te priče. Najmanje vremena provodiš sa detetom, a najviše u kalkulacijama kako i na koji način odhraniti, školovati dete i to je ono što nama nedostaje, veća podrška. Ja sam roditelj troje dece, lična je sposobnost kako možete sve", kaže Plemić za UNU.

Zaključujemo – dug je put od bukvara, azbuke, prvih napisanih slova, do mature, ispita i na kraju diplome. I, taj put mnogo košta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()