Ružić: Prosvetna inspekcija ispituje tuču učenika u Vranju, biće mera protiv vinovnika

Govoreći o maloj maturi, Ružić je rekao da će umesto kombinovanog testa za pet predmeta, biti testirano znanje iz jednog od tih pet predmeta za koji se osmaci opredele, kao i da se najviše njih izjasnilo za biologiju

31.01.2023. 12:16
  • Podeli:
Tan2023-01-2711564084_3 Branko Ružić Strahinja Aćimović-63d7ac9387ac7.webp Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Povodom tuče u školi u Vranju, gde je jedan učenik povređen, na teren je juče izašla gradska prosvetna inspekcija, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar se nada da će se doći do vinovnika, kao i da će biti preduzete mere prema onima koji su odgovorni. Naglasio je da treba sagledati sve aspekte i videti šta je činjenično stanje, i dodao da postupak vodi tužilaštvo.

Komentarišući navode da se unapred znalo da će biti tuče, ministar prosvete je, za televiziju Pink, rekao da je obaveza onih koji znaju da prijave to policiji. Ocenio je da je svima preko glave da doživljavaju ovakve nemile događaje.

Govoreći o direktorki škole u Sečnju, koja je privukla pažnju javnosti porukom da sveštenika neće biti u školi kojom rukovodi za školsku slavu - Svetog Savu, ministar Ružić je rekao da je razgovor sa njom obavila načelnik školske uprave.

Naveo je da niko ne osporava pravao pojedincu da se oseća subjektivno kako želi. Smatra da je reč o nesnalaženju i stav da se predimenzirano potencija lična pripadnost nečemu, bez da se naprave konsultacije u vezi sa školskom slavom.

"Ima pravo da iznese svoj stav, a treba voditi računa o kolektivu", rekao je on.

Ružić je govoreći o maloj maturi rekao da će umesto kombinovanog testa za pet predmeta, na maloj maturi biti testirano znanje iz jednog od tih pet predmeta za koji se osmaci opredele. Rekao je da ih se najviše, preko 30 posto, izjasnilo za biologiju, te da slede geografija, istorija, pa fizika i hemija.

Naveo je da su zbirke sa 450 zadataka za pripremu u prodaji od 24. januara, da ima puno besplatnih priprema, a biće i probnog testiranja. Ocenio je da je sve je spremno i da deca nemaju razloga da bude uznemireni.

Ružić je naglasio i da je strateško opredeljenje države da i srednja škola postane obavezna. Rekao je da to iziskuje analizu mreža srednjihi škola i dostupnosti mreže škola, a zatim i promenu Ustava.

"Bio bi to krupan i važan iskorak. Pomogao bi društvu. Ima vremena i na tome radimo, videćemo da li će biti realizovan. To je ideal kome težimo", zaključio je ministar prosvete.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()