Pružena ruka i podrška: Zašto žene ne prijavljuju nasilje koje dožive u porodici?

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Program Ujedinjenih nacija za razvoj predstavili istraživanje o razlozima zašto žene ne prijavljuju nasilje

Autor: Lena Sladojević
16.03.2023. 19:16
  • Podeli:

Strah, sramota i nepoverenje (u institucije) glavni su razlozi zašto žene ne prijavljuju nasilje koje dožive u porodici. Najveću podršku i hrabrost da se obrate nadležnima dobijaju od najbližih. To je pokazalo istraživanje koje su predstavili institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Program Ujedinjenih nacija za razvoj. 

"Ljuta sam, jer se mi žene jako plašimo", glavna je poruka žrtava nasilja. Da bi smogle hrabrost da sa tim izađu u javnost, osim podrške porodice, pomogla bi im i podrška prijatelja, institucija, ali i finansijska pomoć.

"Uopšte reakcija društva je ključna na putu da se žena žrtva nasilja u porodici odluči na taj korak i zatraži zaštitu
od nasilja što nije nimalo jednostavno. Svedoci smo da bez obzira na sve naše proklamovane principe, strategije, zakone, akcione planove i sve ono što papir može izdrži, ipak često se žrtvi šalje poruka koja nije ohrabrujuća jer se komentariše njeno ćutanje", kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Brojni su razlozi zašto žena ne prijavi nasilje, a najčešći su da ima strah od osobe koja vrši nasilje, potom stid i sramota nasilja kojim su izložene, nemaju gde da odu, strah od osude, materijalno zavise od drugih.

U slučaju nasilja prvo će se obratiti članovima porodice i prijateljima, a najređe lekaru.

"Verski lideri mogu biti od pomoći kada govorimo o sprečavanju nasilja u porodici i pozvati sve i osuditi
nasilje u porodici ali ne mogu biti institucije koje mogu pružiti onu vrstu podrške koju treba da pruže nadležni državni organi u sistemu zaštite", kaže poverenica.

Ukazano je i na to da žene koje su prošle kroz nasilje ne smeju da ostanu bez adekvatne ekonomske i psihosocijalne podrške. Na pitanje koja je poruka ženama koje gledaju, a koje su žrtve nasilja Jakup Beriš, predstavnik UNDP-a odgovora:

"Svi smo tu da pomognemo, a institucije bi trebale da ih podrže i to je na prvom mestu. Ovo tema je ozbiljan društveni problem. Pokušajmo da srušimo barijere jer je porodično nasilje velika briga. Glavna poruka je niste same i ovde smo da pomognemo na bilo koji način".

U istraživanju su obajvljeni i intervjui sa žrtvama nasilja i ovako glasi jedan od odgovora: Kada bi mediji pred svaku značajniju utakmicu izlazili sa spotom da je nasilje nedopustivo, kada bi stalno to ponavljali, ohrabrili bi žrtve, dok bi nasilnici shvatili na niko nije na njihovoj strani.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()