Protest zbog nameta: Frilenseri ispred Vlade Srbije spaljivali poreska rešenja

Frilenseri traže da ne bude retroaktivne naplate poreza za period od 2017. do 2020, smanjenje dažbina za četiri odsto, kao i da im se omogući trudničko i porodiljsko odsustvo

28.01.2023. 17:23
  • Podeli:
Protest_frilenseri__Udruženja radnika na internetu_Vlada Srbije_Foto Tanjug Jadranka Ilić (1)-63d54d86b7ed1.webp Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

Udruženje radnika na internetu (frilensera) organozovalo je protest ispred Vlade Srbije zbog načina oporezivanja dohotka i visine poreskih stopa. Oni su simbolično spalili poreska rešenja koja su im stigla.

Frilenseri traže da ne bude retroaktivne naplate od 2017. do 2020. godine, rekao je za N1 predsednik tog udruženja Miran Pogačar.

"I svakoj majci da se da pravo na trudničko i porodiljsko. Tražili smo i umanjenje postotka za četiri odsto, što nije veliko. Ovo što oni traže je previše", navodi Pogačar.

Frilenser iz Niša Miloš Stojković kaže da je upao u dužničko ropstvo.

"Nije najgore što nas niko nije obavestio oa plaćanju poreza, najgore je što su frilenseri otišli sami do Poreske i sami pitali, tada su im odgovarali 'Ne možete', jer nemamo načina na koji možemo da vas oporezujemo. Da je bilo sve u redu, mi bismo se legalizovali. Ja verujem na reč predsedniku Republike, verujem u ono što je rekao na dve državne televizije da se porez frilenserima neće oporezivati retroaktivno već od dana donošenja zakona", rekao je on.

Frilensera je sada 8.000 i oni "moraju da plaćaju harač narednih 10 godina", ističe Miloš Stojković.

"Frilenseri su hteli da plate, ali im država nije dozvolila i država treba da preuzme neku odgovornost. Krajnji cilj treba da bude da imamo predstavnika u Skupštini. Imamo predstavnika Mirana Pogačara, da kaže da frilenseri nisu lopovi", poručio je Stojković.

Država je tokom protesta 2021. godine pristala da neplaćene poreske obaveze na prihod za pet godina unazad izmire u ratama tokom narednih deset godina, a za 2023. godinu je dogovoren novi model oporezivanja ali im nije priznato pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo.

Te poreske obaveze i tekuće opteretiće njihov dohodak za oko 50 odsto zbog čega su nezadovoljni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()