Protest tetkica i domara na Slaviji

Okupili su se nezadovoljni zbog promene mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, zbog kojeg će umesto da dobiju naknade za topli obrok i regrese, morati da plate sudske troškove

12.11.2022. 13:47
  • Podeli:

Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama, većinom tetkice i domari, okupili se danas oko podne na Slaviji, gde su šetnjom na sat vremena zaustavili saobraćaj.

Okupili su se nezadovoljni zbog promene mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, zbog kojeg će, nakon tužbi protiv ustanova u kojima rade, umesto da dobiju naknade za topli obrok i regrese za godišnje odmore, morati da plate sudske troškove, jer je VKS zaključkom utvrdio da to što traže već imaju kao deo koeficijenta plate.

Njihov pravni zastupnik Ivan Ječmenica je kazao da je VKS prvobitno ocenio da imaju pravo na ove nadoknade, ali je naknadno saopštio da ih nemaju, pa su tužbe postale neosnovane, zbog čega su u obavezi da isplate sudske troškove.

Dodao je da je podneto oko 5.000 tužzbi i da oni sada moraju da plate troškove koji iznose između 60.000 i 90.000 dinara, što su dve ili tri njihove prosečne zarade.

"Nije pošteno da najsiromašniji plate i da se tako puni budžet”, rekao je Ječmenica.

Sa Slavije, okupljeni su se uputili ka zgradi Predsedništva, kako bi predsedniku Aleksandru Vučiću predali molbu, jer veruju da je on jedini koji može da im pomogne.

Protest tetkica i domara iz javnih ustanova podržala je organizacija Ženska solidarnost, a na skupu je i narodni poslanik iz koalicije Moramo Đorđe Miketić.

Učesnici protesta nose zastave Samostalnog sindikata vaspitanja i obrazovanja Srbije i transparente "Budžet se preliva, a zaposleni na minimalcu tonu", "Moj frižider je uvek prazan", "I mi imamo porodice i decu", "Ne guranju problema građana pod tepih".

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()