Prosvetari nezadovoljni: Zimski raspust nelogično skraćen, a predlog za uštedu energije nedostižan

Iz Sindikata "Nezavisnost" očekuju da Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom rudarstva dostavi fenjere i parafinske sveće za što efikasniji povratak u 12. vek

20.09.2022. 12:13
  • Podeli:
snesko_zima_pixabay-1663668740953.webp Foto: Pixabay

Forum beogradskih gimnazija uputilo je predlog Ministarstvu prosvete da srednjoškolci imaju duži zimski raspust od predviđenog, uzimajući u obzir najavljivanu tešku energetsku situaciju.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija rekao je danas za Tanjug da je pitanje organizacije i preraspodele dana i upitao zašto je uskršnji raspust produžen za sedam dana, kada će, dodaje, biti lepše vreme.

"Zašto je ove godine zimski raspust srednjoškolcima skraćen, logično je da on bude duži, a da prolećni ne traje toliko, devet dana traje i ta nedelja od zimskog raspusta prebačena je na uskršnji", rekao je Markov.

On je precizirao da je planirano da zimski raspust traje od 30. decembra do 13. januara i dodao da je Ministarstvo odgovorilo da postoji mogućnost pomeranja kalendara, ali da će se pratiti situacija. Ocenio je da je "to možda moglo ranije da se predvidi".

Sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" povodom dopisa Ministarstva rudarstva i energetike o planu uštede energije za predstojeću zimu od 15 odsto navodi da je u znatnom broju škola tokom prethodne školske godine već u potpunosti ostvaren prelaz na LED rasvetu, u nekima i zamena stolarije slabe energetske efikasnosti, zbog čega je „za mnoge škole nedostižan planiran nivo uštede“.

U saopštenju sindikat ocenjuje da nisu prihvatljive nikakve mere u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije koje bi dodatno urušile kvalitet nastave ili bezbednost dece i učenika.

"Ideje poput isključenja računara odmah nakon upisivanja časa u elektronski dnevnik, stavljanja projektora i pametnih tabli van upotrebe, smanjenja ili isključenja osvetljenja u hodnicima i po stepeništima škola, smatramo opasnim kako za bezbednost učenika i zaposlenih, tako i za kvalitet nastave i praćenje učeničkih postignuća na časovima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da predlog skraćenja trajanja časova ima smisla jedino ako se učenicima omogući nastava koja aktivira i moderne tehnologije, jer kako su naveli, u protivnom očekuju da Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom rudarstva dostavi fenjere i parafinske sveće za što efikasniji povratak u 12. vek.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()