Poražavajuće vesti: Svaki peti petnaestogodišnjak je aktivni pušač

Perod prelaska iz osnovne u srednju školu ocenjen kao kritičan kod dece, kada je reč o cigaretama, ističu stručnjaci

30.05.2023. 13:52
  • Podeli:
cigara shutterstock-6475e3348cb08.webp Foto: Shutterstock

Većina pušača svoju prvi cigaretu popuši pre 18. godine života, a prema poslednjim istraživanjima Instituta za javno zdravlje Srbije (IZJZS) "Dr Milan Jovanović Batut", svaki peti učenik prvog razreda srednje škole je pušač.

Uoči Svetskog dana bez duvanskog dima, koji se na globalnom nivou održava 31. maja, IZJZS Batut izašao je sa rezultatima Istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji, sa fokusom na pitanju koji procenat đaka koristi cigarete, a koje je sprovedeno 2022. godine.

"Anketirali smo decu petih i sedmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, to je standardna ciljna grupa koja se koristi i u drugim istraživanjima. Svaki peti učenik prvog razreda srednje škole je pušač, a puše deca već u petom i sedmom razredu, međutim, od sedmog razreda ta brojka raste i to nam samo pokazuje da je to ciljna grupa na koju posebno treba da se fokusiramo", istakla je za Tanjug dr Biljana Kilibarda, šef Kancelarije za prevenciju pušenja IZJZS Batut.

Rezultati pokazuju još i to da je 15.1 odsto učenika petog i sedmog razreda i prvog razreda srednjih škola bar jednom probao cigarete.

"Naša istraživanja koja godinama unazad radimo pokazuju da je taj procenat prilično stabilan, iz godine u godinu se menja od jedan do dva odsto, kao što je to sada slučaj u poređenju sa 2018. godinom, ali, moramo da naglasimo da ovde govorimo o pušačima cigareta i da ovogodišnje smanjenje od jednog procenta nije razlog za optimizam, jer rezultati pokazuju na veliku učestalost drugih proizvoda", objasnila je dr Kilibarda.

Dodaje da je perod prelaska iz osnovne u srednju školu ocenjen kao kritičan kod dece, kada je reč o cigaretama, jer su tada oni izloženi brojnim pritiscima, i u periodu adolescencije.

"Razlozi za otpočinjanje pušenja zaista nisu jednostavni, tu utiče okruženje, dostupnost, ali u poslednje četiri godine porastao je broj upotreba nargila, zagrejanih duvanskih proizvoda, elektronskih cigareta i duvana za oralnu upotrebu", kaže ona.

Na pitanje da li se upotreba elektronskih cigareta ocenjuje kao manje štetna, Kilibarda ističe da još nema dovoljno podataka za te tvrdnje.

"Mi često čujemo da su za elektronske cigarete odrasli pušači ciljna grupa, međutim, naši podaci pokazuju da 30 odsto učenika prvih razreda srednje puši elektronske cigarete, i to nam govori da su zapravo ta deca najviše ugrožena, a ta deca u velikom broju slučajeva nisu uopšte zapalila cigaretu, osim elektronskih", pojasnila je.

Kilibarda naglašava da ne postoji ni dovoljno znanja ni diskusija o štetnosti elektronskih cigareta.

"Nema podataka o štetnosti, jer su za decu te cigarete prvi proizvod sa kojim započinju, taj prozvod sadrži nikotin, a to je supstanca odgovorna za izazivanje zavisnosti,  a veliki broj te dece kasnije koristi cigarete. Procenat dece pušača u Srbiji je izuzetno visok, a rešenje mora da bude multisektorsko", poručuje.

Ona je ukazala na to da decu treba naučiti rizicima, te ojačati im samopouzdanje, kako bi se suprotstavili, kako kaže, pritiscima oko prve cigarete.
"Takođe izloženost reklamama putem društvenih mreža, interneta i to je faktor rizika i dostupnost je jako velika. Jako je važno da se pronađe multisektorsko rešenje koje će prihvatiti i pušači, ali i mladi nepušači - kako bi to i ostali", zaključila je dr Kilibarda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()