Platforma 'Na pravoj liniji' – pomoć novinarima u borbi protiv pretnji i napada

Poseban deo sajta odnosi se na napade na novinarke, kao i na slobodne novinare, odnosno frilensere, iza kojih ne stoji redkacija

Autor: Lena Sladojević
28.01.2023. 21:30
  • Podeli:

Tokom prethodne godine u Srbiji je prijavljeno 136 napada, odnosno pretnji novinarima, od čega je onlajn novinarima prećeno 51 put. To je bio razlog da Nezavisno udruženje novinara Srbije pokrene platformu za bezbednost novinara "Na pravoj liniji", na kojoj se nalaze alati koji pomažu medijskim radnicima i redakcijama u slučaju da dozive bilo kakvu neprijatnost.

Poseban deo sajta odnosi se na napade na novinarke, kao i na slobodne novinare, odnosno frilensere, iza kojih ne stoji redkacija. Na sajtu se nalaze brojni intervjui sa međunarodnim ekspertima iz ove oblasti koji su podelili savete, pošto su i pojedini od njih bili mete napade.

"Postoje razlozi da se obavi evaulacija slučajeva, čak iako to nije na pravi pogled delovalo kao veoma težak slučaj kod koga ima osnova za sudski postupak. Ipak bismo mogli proći kroz slučaj i proceniti ga, kako ne bismo ostavljali novinara samog", kaže Kirsi-Marja Okonen uz finskog javnog medijskog servis YLe.

"Sa ovim problemom susreću se i ostale države Evrope i sveta, naravno. Čini mi se da se u poslednjih nekoliko godina sve više sa time suočavaju zemlje koje su daleko razvijenije od nas. Kod nas je to problem duži niz godina, pa nam se čini da smo se i navikli", objašnjava pravnica NUNS-a Marija Babić.

Sajt koji je nastao kao posledica učestalih napada na novinare, pogotovo one iz onlajn medija, ima za cilj da im pruži psihološku i pravnu pomoć.

"NUNS je zajedno sa BIRN-om i Međunarodnim institutom za štampu pokrenuo ovu platformu – 'Na pravoj liniji', koja pre svega treba da ukazuje na mere koje bi same redakcije trebalo da preduzmu kako bi zaštitile novinare u slučajevima kada su mete digitalnog nasilja", ističe Babić za UNU.

Ideja je da se stvori poverenje i kultura bezbednosti u redakciji kako bi se novinari ohrabrili da prijave nasilje na interentu.

"Ono što jesmo zabeležili, u poslednjih nekoliko godina, je upravo rast broja napada, pretnji i pritisaka, i uznemiravanja novinara", navodi pravnica NUNS-a.

Novinari, koji se bore da se reše tuđi problemi, neretko nisu u stanju da reše svoje probleme. Zato je važan i ovaj sajt i saveti kolega, ali i smernice za redakacije kako se nositi sa internet nasiljem koga je, čini se, nikada više.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()