'Odgovornost za devojčicu iz Mirijeva je na celokupnom državnom sistemu'

Zlostavljanja i ubistava žena i dece u Srbiji će se ponavljati 'dokle god se svi u sistemu zaštite dece i žrtava nasilja utrkuju da što pre opravdaju kako nije njihova krivica', smatraju u AŽC

29.03.2023. 18:37
  • Podeli:
žena nasilje tuga pixaby-6407312b5558f.webp Foto: Pixabay

Autonomni ženski centar (AŽC) ocenio je danas, povodom slučaja osmogodišnje devojčice koju je otac držao zatvorenu u stanu u Mirijevu, da je odgovornost za sve što je ta devojčica preživela "na celokupnom državnom sistemu, počevši od policije, centra za socijalni rad, suda, tužilaštva, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kao i lokalne samouprave, ali i svih ustanova koje su zadužene za edukaciju profesionalaca".

U saopštenju iznose ocenu i da će se slučajevi zlostavljanja i ubistava žena i dece u Srbiji ponavljati "dokle god se svi u sistemu zaštite dece i žrtava nasilja utrkuju u tome da se u svojim saopštenjima što pre opravdaju kako nije njihova krivica, i ne preuzimaju odgovornost za svoje nepostupanje ili pogrešno postupanje".

Smatraju da je Prvi osnovni sud u Beogradu, saopštenjem u kojem je navedeno da pravnosnažnom presudom dete nije bilo povereno na staranje ocu, nameravao da što pre pošalje poruku javnosti kako nije odgovoran, ali se u stvari "pohvalio svojim nepostupanjem".

Ističu da su sudije u porodičnim postupcima dužne da se rukovode najboljim interesom maloletnog deteta, da imaju pravo da istražuju činjenice i dokaze koji nisu predloženi, kao i da imaju pravo da donose odluke koje nisu tražene tužbom, ako smatraju da je to potrebno radi zaštite maloletnog deteta ili žrtve nasilja u porodici.

"Porodična sudija koja je postupala u postupku lišenja roditeljskih prava oba roditelja je, nakon što je dobila nalaz i mišljenje komisije veštaka da je otac maloletnog deteta ocenjen kao adekvatan roditelj, imala zakonskog osnova da odluči o poveravanju maloletnog deteta ocu, kao i da odluči o modelu viđanja maloletnog deteta sa majkom koju u tom delu nije lišila roditeljskog prava", naglašava se u saopštenju centra.

Dodaju da je neodlučivanjem o tome da se maloletno dete poveri ocu na staranje, "porodična sudija proizvela situaciju u kojoj je faktički brigu o maloletnom detetu prepustila ocu bez donošenja presude o tome".

Dodaju da je s druge strane, propust napravio i Gradski centar za socijalni rad, kada je u svom saopštenju naveo da je sud doneo odluku o poveravanju, iako to, kako tvrde, nije tačno.

"Kao rezultat propusta organa starateljstva da razume posledice ovakve odluke sudije na život maloletnog deteta, nema podataka da je ovom ocu bilo naloženo da pokrene novi sudski postupak radi poveravanja", navodi se u saopštenju.

Po nalogu dežurnog zamenika tužioca Prvog osnovnog javnog tuzilastva, u saradnji sa policijom, u utorak je uhapšen i zadržan Uroš P. osumnjičen da je držao ćerku (8) zatvorenu u stanu, sapšteno je iz tog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju, za osumnjičenim je bila raspisana potraga 24. marta.

Uroš P. se sumnjiči za krivično delo nasilje u porodici i protivpravno lišavanje slobode na štetu nevenčane supruge, kao i krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dete.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()