Odbrana za prosvetare i lekcija za đake: Šta posle incidenta za Trsteniku?

Za to vreme, uticaj na decu je nemerljiv. I na one koji su počinili delo, ali i na one koji nisu.

Autor: Tijana Škodrić
07.02.2023. 21:01
  • Podeli:

Povodom razvoja događaja u Tehničkoj školi u Trsteniku, gradski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost izdao je saopštenje u kom izražavaju nezadovoljstvo, ali i pozivaju ministra prosvete da po hitnom postupku uputi republičku inspekciju u Trstenik, uz propratna pitanja ministru Branku Ružiću.

"Svakako mora da se zna šta nam je činiti, kako nam je činiti, u kom vremenskom roku, šta se prati, ima li popravke, ima li neke vrste napretka i poboljšanja, ima li te  svesti o toj jednoj vrsti, kako bih rekla, postupka koji je nedopustiv ili pred sobom imamo karaktere koji su na neki način nepopravljivi", kaže Vesna Vojvodić iz sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Kako kažu, evo prilike za ministra da pokaže da postoji odbrana za prosvetne radnike, ne samo za koleginicu iz Trstenika.

"To je odbrana smisla prosvete i to je odgovor na pitanje ima li smisla biti i dalje prosvetni radnik", odlučna je Vojvodić.

Za to vreme, uticaj na decu je nemerljiv. I na one koji su počinili delo, ali i na one koji nisu.

"Naravno da će biti dece koja će reći sad mogu i ja, ali to su deca koja imaju probleme i rizik u ponašanju. I toj deci treba pomoć i podrška. Da je dete koje je počinilac nasilja imalo sistem podrške u školi, onda ovo dete koje ga gleda kako se vratilo u školu bi znalo da on koristi sistem podrške u promeni ponašanja", kaže Jelena Vukićević, psihološkinja iz "Edu centra".

Ukoliko nema sistema podrške, korist nema ni dete ni zajednica. Društveno-koristan rad koji podstiče empatiju, primer je iz kog uče i počinilac i posmatrači.

"Nastavnica koja je žrtva i dete koje je počinilac nekako se naći oko zajedničkog cilja i odnose, za primer svima, zapravo popraviti i to dete onda mnogo toga uči", kaže Vukićević.

Ipak, obe strane moraju biti spremne na to. Nastavnica iz Trstenika je i dalje na bolovanju jer, kako se navodi, još je potresena zbog nemilog događaja, dok je dvoje dece nastavilo da pohađa nastavu, a treći počinilac se ispisao. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()