Nevidiljivi protest: Ko je grupa građana koja se već devet meseci okuplja ispred Skupštine Srbije?

Članovi te organizacije, u martu ove godine upali su i u zgradu Radio-televizije Srbije, iskazujući nezadovoljstvo radom javnog servisa, odakle ih je iznela policija jer nisu želeli da napuste zgradu

23.09.2022. 13:35
  • Podeli:
dostojni srbije_YT-1663932888526.webp Foto: Youtube/Dostojni Srbije/printscreen

Grupa građana, koja sebe naziva "Dostojni Srbije", već devet meseci blokira trotoar ispred Skupštine Srbije u Beogradu, a o njihovom boravku ispred najvažnije institucije u državi odbijaju da se oglase ne samo državni i gradski organi, već i oni sami.

Skup pokreta „Dostojni Srbije“ ispred parlamenta počeo je 16. januara ove godine, gde su raširili nekoliko velikih šatora i transparenata, kao i postavili improvizovanu binu sa koje se njihovi članovi povremeno obraćaju.

Sa razglasa se često mogu čuti reklame o njihovoj kampanji i pozivi građanima da se priključe njihovoj "Privremenoj Skupštini naroda dostojnog Srbije", koju je taj pokret proglasio 16. juna 2020. godine, kada je tadašnjim poslanicima i ministrima u vladi istekao mandat, a da, kako navode, "prethodno nije doneta zakonska regulativa, kojom bi njihovi mandati bili produženi do sledećih izbora".

"Nakon tog perioda, nije postojala nijedna legitimno izabrana vlast, sve do 16. juna 2020. godine kada je na osnovu člana dva Ustava Republike Srbije, narodnom inicijativom, okupljeni narod ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu proglasio Privremenu skupštinu naroda dostojnog Srbije“, navodi se u letku koji dele građanima na skupu ispred zgrade parlamenta.

Agencija Beta nije dobila odgovore na pitanja postavljena predsednici te "Privremene Skupštine“ Oliveri Ilić, ali ni odgovore na pitanja Ministarstvu unutrašnjih poslova i Skupštini Srbije.

Odgovori su stigli jedino iz gradskog Sekretarijata za poslove komunalne milicije, koji se oglasio nenadležnim. Iz tog Sekretarijata su u odgovoru agenciji Beta naveli da oni „nisu nadležan organ“ kome se podnose prijave za organizaciju okupljanja.

Kada je u pitanju buka koja povremeno dolazi sa razglasa tog skupa, takođe nije utvrdjena nadležnost tog Sekretarijata, već su u njihovoj nadležnosti stambene zgrade i ugostiteljski objekti.

Članovi te organizacije, u martu ove godine upali su i u zgradu Radio-televizije Srbije, iskazujući nezadovoljstvo radom javnog servisa, odakle ih je iznela policija jer nisu želeli da napuste zgradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()