Mladi u biznisu: Da li znate da u Srbiji postoje učeničke kompanije?

Učenička kompanija je obrazovni program koji omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, kao i da upravljaju zarađenim novcem

Autor: Lena Sladojević
15.03.2023. 20:45
  • Podeli:
učenici pixabavy-1665406187397.webp Foto: Pixabay

Proizvodnja putera, popravka odeće, jednokratni testovi za određivanje plodnih dana, kviz igrica "Upoznajte Beograd", sve su to osmislili učenici srednjih škola. Njihove proizvode mogli smo da vidimo na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija, a o tome su napravili i film.

"Ja uopšte nisam imala pojma da kao srednjoškolka možeš da se baviš biznisom, nekako se u školi uopšte ne govori o tome, a trebalo bi! Da postoji prostor gde možeš da naučiš kako svet funkcioniše", rečenica je iz njihovog filma.

A funkcioniše tako da i Konstantin slabovidi dečko zajedno sa drugarima učeničke kompanije Škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" pravi nešto što nam svima u domaćinstvu treba.

"Naša kompanija se bavi proizvodnjom organskih sapuna od biljaka i organskih sirovina, potpuno su prirodni i sve što smo koristili je na prirodnoj bazi. U beloj su boji i sadrže listove lekovitih biljaka. Tokom procesa smo se trudili da sačuvamo i njihova lekovita svojstva", priča Konstantin Nečeski, učenik ove škole.

Učenička kompanija je obrazovni program koji omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program se zasniva na principu učenja kroz rad i u tome im pomaže organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji", koja organizuje pet regionalnih takmičenja.

"Od IT proizvoda, aplikacija, hardverskih rešenja, proizvoda iz oblasti poljoprivrede, ručnih radova, nekih dodataka u ishrani, kreativnih inovativnih praktičnih stvari koje koristimo u svakodnevnom životu. Poptuno širok spektar inovacija koje oni osmišljavaju u svojim timovima", kaže Nemanja Glavinić, menadžer "Dostignuća mladih u Srbiji".

Najviše pažnje je privukla orglica za pse sa QR kodom koja omogućava da se pas lako locira kada se izgubi. Ali i učenička kompanija koja je osmislila igru koja uključuje mlade u STEM oblasti, odnosno nauku, tehnologiju, matematiku.

"Ideja same aplikacije, igrice je da mi motivišemo devojčice da one dobiju nova znanja kroz igricu jer je to najzanimljivije i da shvate da ima puno naučnica koje su teško u životu došle do svojih pozicija. Sama igrica je koncipirana na kuću, kuća ima tri sprata i na svakom spratu po četiri sobe", priča Sonja Mudrić, učenica IV beogradske gimnazije.

 Izrađuju murale od elektronskog otpada, proizvode preparate od prirodnih sastojaka koji pomaže u rasterivanju smrdibuba, koriste čak i kožu od jabuke koja može da posluži za izradu novčanika i - kratak nam je ovaj prilog da bismo naveli šta sve ova mudra deca prave. Drugoj deci koja žele da se oprobaju u biznisu u svom filmu poručuju:

"Ako imaš ideju za proizvod, uslugu, kompaniju, bilo šta, jer na kraju krajeva svajkako ćeš se pre ili kasnije naći u tome. Bitno je da shvatiš da to nije neki bauk".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()