Menstrualno siromaštvo: Milica pokrenula inicijativu da svaka žena besplatno dobije sredstva za intimnu higijenu

Glavna poruka je da promene polaze od pojedinca, i da sličnu inicijativu može pokrenuti svako u svom okruženju

28.09.2022. 19:34
  • Podeli:
ulosci_pixabay-1664386397197.webp Foto: Pixabay

U Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu predstavljena je jedinstvena inicijativa pod nazivom „Ženska kolica“, sa željom da se pomogne sugrađankama koje nemaju materijalnih mogućnosti da sebi priušte adekvatna sredstva za intimnu higijenu. 

Šta sve sadrže kolica i kakvu poruku šalju u prilogu Emilije Erdeljanović. 

O menstrualnom siromaštvu - nemogućnosti stanovništva da sebi priušti proizvode poput higijenskih uložaka, tampona i menstrualnih čašica, retko kad se govori. 

Milica je ipak odlučila da progovori ali i da pomogne.

"Razmišljala sam kuda ide ovaj svet, šta se dešava, da li je moguće da neke žene to ne mogu da priušte. Pošto sam čovek od akcije, htela sam da pokrenem ovu lavinu koju sam uspela da pokrenem za nekoliko dana koliko su kolica izložena i da podignem svest o važnosti da se razmišlja o onim ženama koje ne mogu da priušte jednu kutiju mesečno, a nekada su potrebne i dve", objasnila je ona.

Obezbeđivanje besplatnih proizvoda za higijenu svima kojima su potrebni nije savršeno i trajno rešenje, kaže Milica, ali je jedan korak više ka rešavanju problema. 

"Prvi proizvodi koji nestanu su dezodorans i kupka, a zaista su, ako pogledamo astronomske cene, možete da zamislite kako je nekoj ženici drago što je neko razmišljao o tome da, upravo taj neki deo koji ne može da priušti, sada može da dobije gratis", dodala je devojka od akcije.

A cela akcija naišla je na vrlo pozitivne komentare. Glavna poruka je da promene polaze od pojedinca, i da sličnu inicijativu može pokrenuti svako u svom okruženju. Svi zainteresovani koji žele da podrže projekat „Ženska kolica“ to mogu učiniti kupovinom i donošenjem menstrualnih proizvoda u Ustanovu kulture - Parobrod.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()