Kobasice zaražene bakterijom uvezene u Srbiju

"Sprovodi se hitna kontrola uvoznih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena", navodi se iz Uprave za veterinu

  • Podeli:
virsle_pixabay-1663854896236.webp Foto: Pixabay

Uprava za veterinu saopštila je da se, zbog kontaminiranosti bakterijom listeria, iz prodaje povlači barena kobasica brenda „Wudy“, uvezena iz Italije. 

"Dobili smo hitno obaveštenje od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije - RASFF. Sprovodi se hitna kontrola uvoznih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena. Proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen", ističe Uprava za veterinu.

Kako dodaju, po trenutnim informacijama u Srbiju je uvezena količina u pakovanjima od jednog kilograma, zatim 250 grama, 240 grama i 150 grama. 

Proizvodi uvezeni i u BiH

Ista situacija je i u Bosni i Hercegovini, gde je Agencija za bezbednost hrane saopštila koja grupa ljudi spada u rizičnu grupu.

"Listeria monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje razmnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboleli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebno ukoliko je hrana bila visoko oštećena bakterijom L. monocytogenes”, piše u njihovom saopštenju.

Prevencija i saveti 

Ova bakterija je široko rasprostranjena u prirodi, može se naći u zemljištu, vodi i digestivnom traktu životinja. Kako na svom sajtu objašnjava Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, povrće takođe može biti kontaminirano ovom bakterijom preko zemljišta. 

Dobra termička obrada, kuvanje i pečenje, kako se ističe – uništava bakterije.

Međutim, hrana koja nije ohlađena na temperaturi frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od umnožavanja bakterije.

"U visoko rizičnoj hrani koja se čuva u frižideru, kao što su meki sir, sir od nekuvanog mleka, pašteta, dimljena riba, narezano meso, narezani suhomesnati proizvodi, prisustvo ove bakterije u bilo kom broju je značajno za javno zdravlje, jer postoji mogućnost za njen rast i razmnožavanje tokom skladištenja“, navodi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Simptomi infekcije

Kako se ukazuje, postoje dva klinička oblika listerioze: neinvazivni i invazivni.

"Neinvazivna listerioza je blaga forma bolesti, a simptomi uključuju dijareju, povišenu temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima. Inkubacija je kratka i traje nekoliko dana“, ističe Zavod.

Invazivna listerioza je, međutim, ozbiljnije oboljenje.

"Invazivna listerioza se uglavnom javlja kod visoko rizičnih grupa populacije. To su trudnice, onkološki bolesnici, pacijenti koji imaju AIDS, pacijenti sa transplantacijom organa i druge osobe sa oslabljenim imunitetom, stare osobe i odojčad. Simptomi ove forme bolesti uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, ukočen vrat, povraćanje, gubitak ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaj svesti, konvulzije i paralize različitih mišića. Prosečna inkubacija je od jedne do dve nedelje, ali može biti u opsegu od nekoliko dana do 90 dana“, navodi Gradski zavod.

Dijagnostika i lečenje

Dijagnoza listerioze se postavlja na osnovu kliničke slike i detekcije bakterije u krvi, cerebrospinalnoj tečnosti (likvoru), mekonijama novorođenčeta, kao i iz fecesa, povraćanog sadržaja, hrane ili stočne hrane.

"Listerioza se leči antibioticima. Veoma je važno rano dijagnostikovati oboljenje i započeti sa terapijom. Najbolji način prevencije listerioze jeste sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade. Važna je termička obrada hrane životinjskog porekla, pasterizacija mleka i mlečnih proizvoda, pranje povrća pre jela. Trudnicama se savetuje izbegavanje konzumiranja mekih sireva i mesnih delikatesnih proizvoda“, zaključuje Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

 

  • Podeli:

Povezano