Kako učeniku njegov loš izbor može postati važna lekcija: U Gimnaziji Patrijarh Pavle imaju odgovor

U vreme kada često viđamo snimke vršnjačkog nasilja, gimnazija "Patrijarh Pavle" daje primer kako odgajati decu koja će postati dobri ljudi

Autor: Tijana Škodrić
31.01.2023. 19:50
  • Podeli:

U beogradskoj gimnaziji "Patrijarh Pavle" društveno korisnim radom se ispravljaju greške i lakši prestupi u školi. Ta gimnazija radi na jačanju zajednice kroz podršku, razgovor i podizanje svesti o empatiji.

Na kojim se sve poslovima đaci angažuju i da li su i oni zadovoljni takvim načinom vaspitanja?

Loš izbor đaka se u gimnaziji "Patrijarh Pavle" prepoznaje kao trenutak za važnu životnu lekciju. Kazna nije uobičajena disciplinska mera, već naprotiv – zajednica prigrli đaka.

Učenik Andrej Rupar kaže da tim činom, đaci umesto kazne dobijaju drugu šansu. Njegov drug Bogdan Tadić ističe da mu je to pomoglo da shvati, da pre nego što nešto uradi – unapred shvatim svoje posledice i da razmisli.

Poziv prosvetnih radnika uključuje i to da đake navode na samorefleksiju i empatiju, kao i kritičko razmišljanje koje će ih voditi kroz život, kaže profesorka filozofije.

"Imali smo mlade ljude koji su sadili drveće, pa su u tome otkrili radost zajedničkog rada. I fizičkog rada, ali i radost toga što kada prođu pored tog drveta koje raste zahvaljujući njima, shvataju da sva naša dela imaju posledice koje su dugotrajne", kaže za UNU profesorka filozofije Gordana Medić Simić.

Dodaje da imaju sreće, jer đaci ove gimnazije na prave veće prekršaje već društveno korisnim radom najčešće nadoknađuju neopravdane.

"Nije to neki ne znam kakav posao, ali oni uvek nose neka iskustva i uvek će da se pohvale drugima. Bilo je dobro zezanje i druženje, ali je bilo teško. Ruke su mi u žuljevima, pa na osnovu toga čujemo dosta iskustava. Samim tim, gledamo na to da povećamo svest o tome, jer vidimo da drugi vide korist u tome a opet i ne bi ponovili nestašluke", kaže Andrej za UNU.

"Shvatio sam da mogu na drugačiji način da se pokažem, da pokažem najboljeg sebe u najboljem svetlu. Nakon toga su profesori drugačije gledali na mene, tako da je to zaista pozitivno delovalo na mene", ističe Bogdan.

Domar gimnazije, Srđan Kontić, kaže da učenicima potpuno veruje i da ih samo nadgleda dok obavljaju zadatke.

"Ja mislim da će postati ljudi od njih. S ovim što ja vidim kakvi su sada... Nije ono da se namršte, pa da kažu ja neću ovo – ono. Da se okrenu, slažu face, tako nešto... Nego krenu odmah, kao da vole da rade", ističe Kontić.

Ove zrele momke smo zato pitali – Koliko je popularno biti dobar? 

"Veoma malo. Dobar – to kasnije tek dolazi sa godinama, da se razaznaje ko je kakve gluposti pravio i koliko u stvari nosi na težini kada neko kaže za vas da ste dobri. Ali mislim da kroz ceo ovaj rad nekako podižemo svest o tome i o važnosti toga da ispadnemo dobri za društvo", ističe Andrej Rupar.

U eri kada iz škola često vidimo snimke vršnjačkog nasilja, gimnazija "Patrijarh Pavle" daje primer kako odgajati decu koja će postati dobri ljudi. I učiniti to popularnim.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()