Kako će škole štedeti energiju: Duži raspust, skraćivanje časova ili nešto treće?

Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo je, preko Ministarstva prosvete, zahtev školama da naprave plan uštede energije.

19.09.2022. 09:17
  • Podeli:
skola-ucionica-fotopixabay.jpg Foto: Pixabay

Energetska kriza zakucala je i na vrata škola, te prosvetari ubrzano prave planove štednje za predstojeću zimu.

Dugi zimski raspust i skraćeni časovi

Forum beogradskih gimnazija predložio je Ministarstvu prosvete da se zimski raspust produži i pomeri na drugu polovinu januara do polovine februara, a savetuje i skraćenje časova za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima. 

Iz Foruma pozivaju Ministarstvo prosvete da se hitno razmotri nekoliko mogućnosti koje bi mogle doprineti smanjenju potrošnje energenata.

Predlažu da se revidira Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produžavanjem zimskog rasputa i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prolećnog raspusta.

Prosvetari smatraju da bi uštedi energenata doprinelo i skraćenje trajanja časova sa 45 na 40 minuta, čime će se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, kao i skraćenje trajanja časova sa 45 na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.

 

„Da nam ne budu hladne učionice. Plan treba što pre napraviti. Srednjoškolci imaju raspust prve dve nedelje januara. Poznato je da najjača zima počinje upravo od polovine janura pa do kraja februara. Bilo bi logičnije da je raspust u februaru, a ne da posle naknadno nadoknađujemo te dane i pomeramo kanlendar školske godine. Uskšnji raspust bi trebalo da bude smanjen, a da zimski raspust bude duži da bi se uštedelo i da bi se izbegle sve neizvesnosti kada počne zima. Čekamo i novog ministra prosvete, on bi mogao da obavi te manje izmene kalendara“, savetuje u izjavi za Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Zahtev školama da naprave plan uštede energije stigao je od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. U dopisu se navode da ustanove odrede lica koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju, piše Nova S.

Neke škole već počele da štede

Direktor beogradske Osnovne škole „Josif Pančić“ Milan Bajić kaže da je njegova škola već počela da štedi.

„Imali smo nastavničko veće na kojem je već rečeno da sijalice ne moraju da gore po ceo dan. Ljudi, ne moraju u podne da budu upaljena svetla na stepeništu. Takođe, bojlere smo već stavili ‘na pola'“, objašnjava Bajić.

On se nada da zima neće biti preterano jaka. Podseća da većina škola u Beogradu ima PVC stolariju, što će doprineti čuvanju energije.

„Poštovaćemo sve odluke, ako bude potrebe za smanjenjem časova, ako tako odluče i saopšte nam, tako ćemo i raditi“, kaže Bajić.

S ozbirom na to da postoje indicije prema prognozama meteorologa da nas očekuje nešto hladnija zima nego prošle godine, sigurno je da će potreba za štednjom biti time još i veća.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()