Jutro u Pirotu: Nema amonijaka u gradu ali gas i dalje curi iz cisterne

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, komandant Štaba za vanredne situacije izjavio je da ima mesta optimizmu, s obzirom na to da je juče postavljena još jedna mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha u industrijskoj zoni, kao i da ih sada ima dve.

27.12.2022. 09:47
  • Podeli:
pirot tanjug-63aab0d2b44d3.webp Foto: Tanjug

Prema najnovijim analizama vazduha, u gradu nema amonijaka, ali gas iz cisterne i dalje curi, pa su i koncentracije u tom delu višestruko povećane i opasne po život.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, komandant Štaba za vanredne situacije izjavio je da ima mesta optimizmu, s obzirom na to da je juče postavljena još jedna mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha u industrijskoj zoni, kao i da ih sada ima dve.

Objašnjava da građani preko sajta pirot.kosava.net mogu da provere kvalitet vazduha, kao i koncentraciju amonijaka.

Pad koncetracije amonijaka kod Bele Palanke

Kada je reč o kvalitetu vode, pre svega Nišave, Vasić kaže da se prema sinoćnjim podacima Zavoda za javno zdravlje uočava pad koncentracije amonijaka kod Bele Palanke.

"Ukoliko budu ovakve optimistične prognoze, očekujem da možda ukinemo preporuku da ne rade škole i da od sutra krenu u fizičku nastavu, kao i da radne organizacije počnu da rade", navodi Vasić, dodajući da se vanredna situacija neće ukidati dok se ne skloni sav tovar.

Na bolničkom lečenju u Pirotu su još dva pacijenta, javlja dopisnik RTS. Oni su stabilno i uskoro će biti otpušteni na kućno lečenje.

U niškom Kliničkom centru je još šest pacijenata, koji su, prema poslednjim informacijama, takođe u stabilnom stanju.

Voda ispravna za piće

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut saopštio je da su juče urađena ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće pokazala da su i u Nišu i u Pirotu ispitivani uzorci zdravstveno ispravni, odnosno da je voda iz gradskog vodovoda u gradovima Pirot, Bela Palanka i Niš zdravstveno ispravna i bezbedna za korišćenje.

Dodaje se da Zavod za javno zdravlje Pirot i Institut za javno zdralje Niš prate zdravstvenu ispravnost vode za piće, kako u gradskim tako i u seoskim vodovodima.

Kako se navodi, građani mogu bezbedno da koriste vodu u svojim domaćinstvima u Pirotu, Nišu i Beloj Palanci, kako za piće tako i za pripremanje hrane.

Prema najnovijim analizama vazduha, u gradu nema amonijaka, ali gas iz cisterne i dalje curi, pa su i koncentracije u tom delu višestruko povišene.

U saopštenju Batuta se napominje da se ne preporučuje korišćenje vode iz individualnih bunara u naseljima u priobalju reke Nišave, u blizini akcidenta koji se dogodio.

Voda ne sme da se koristi iz navedenih izvorišta do dobijanja potvrde od Štaba za vanredne situacije ili Zavoda za javno zdravlje Pirot o njenoj ispravnosti.

Rezultati hemijske analize uzoraka voda obavljenih u Zavodu za javno zdravlje Pirot su pokazali da je voda za piće iz vodovoda Pirot i Bela Palanka zdravstveno bezbedna i može da se koristi za piće i pripremu hrane.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Niš, rezultati ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće obavljenih u ovom Institutu pokazuju usaglašenost hemijskih parametara ispitivanih uzoraka vode za piće sa normama važećih Pravilnika.

Preusmeren kamionski saobraćaj zbog gužvi

Po nalogu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, javno preduzeće "Putevi Srbije" preusmerilo je kamionski saobraćaj u cilju smanjivanja gužvi koje nastaju zbog zatvaranja auto puta Niš - Dimitrovgrad, kod Pirota, zbog curenja amonijaka iz cisterne koja je iskliznula iz šina. 

Saobraćaj je, iz smera od Niša ka Pirotu, na petlji Malča, preusmeren ka Zaječaru, na državni put IB 35 i Vršku Čuku, na državni put IB 36.

Iz pravca Dimitrovgrada ka Nišu, saobraćaj je kod Pirota preusmeren na državni put IB 39 Pirot- Babušnica - Vlasotince, gde će se vozila uključivati na autoput u smeru ka Beogradu i smeru ka Preševu.

Preusmeravanje kamionskog saobraćaja biće na snazi do normalizacije saobraćaja na auto putu Niš - Dimitrovgrad kod Pirota, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja u infastrukture.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()