Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja: Napadnutom dečaku u Subotici odstranjena slezina

Dečak iz Subotice kojem je nakon napada u OŠ "Sonja Marinković" u ponedeljak odstranjena slezina je u stabilnom stanju.

Calendar 23.11.2022.
  • Podeli:
library-922998-biblioteka-decak-skola-student-pixabay.jpg

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja zabeležen je u Subotici. U ponedeljak popodne na odmoru između dva časa, trojica učenika osmog razreda Osnovne škole "Sonja Marinković" napala su vršnjaka iz drugog odeljenja osmog razreda.

Jedan od učesnika sukoba je oborio dečaka s leđa, a zbog nezgodnog pada 13-godišnjaku je u subotičkoj bolnici odstranjena slezina. 

Prema jutrošnjim informacijama iz bolnice, dečak je u stabilnom stanju, lekari i dalje prate njegovo stanje i odlučiće o daljem toku lečenja, javlja RTS.

Otac povređenog đaka je najavio krivične prijave protiv vinovnika nedela i nadležnih u školi "Sonja Marinković" zbog neadekvatnog reagovanja u ovom i prethodno prijavljenim slučajevima, kao i ispisivanje sina i kćerke iz te škole.

Ističe da je njegov sin sada dobro, na odeljenju intenzivne nege je na oporavku, a prebaciće ga kasnije na Dečju hirurgiju.

"Napao ga je s leđa učenik drugog odeljenja osmog razreda. Bilo je nekog koškanja, sve se vidi na kameri, gde se oni nešto koškaju, on napušta grupu i dečak koji je to uradio prilazi s leđa, radi čišćenje da bi on pao na lice, tj. na ruku, pri čemu gnječi grudni koš i probija slezinu", objašnjava Dejan Kolar, otac povređenog učenika.

Škola: Postupili smo po protokolu

U obrazovnoj ustanovi ističu da su postupili po protokolu za slučaj vršnjačkog nasilja.

Direktor Osnovne škole "Sonja Marinković" Pajica Bašić kaže da je obavljen razgovor sa roditeljima napadnutog dečaka i sugerisano da odvedu dete kod doktora.

"On se najpre nije žalio na velike bolove, rekao je da ga boli nešto, videli smo, pričali s njim, on je trenutno bio u stabilnom stanju", rekao je direktor.

"Juče smo tokom dana održali razgovor sa decom koja su bila učesnici svega toga, a danas u prisustvu roditelja koje smo istog momenta pozvali i tako s decom obavili ponovo razgovor i to sve pribeležili", dodaje Bašić.

Dodaje i da je Tim za borbu protiv nasilja održao sastanak i utvrdio da je ovo treći nivo nasilja.

"Obavestili smo sve nadležne institucije koje su zadužene za to – policiju, školsku upravu, Ministarstvo prosvete i dalje radimo po svim protokolima Ministarstva. Meni je jako žao što se ovo desilo detetu", poručuje direktor škole.

Direktor škole rekao je za RTS da su deca u razgovoru sa nadležnima u školi sve što se dogodilo predstavila kao igru sa "Tik-toka", a da su shvatili šta su uradili nakon što su videli posledice. 

"Oni tvrde da nisu imali sukobe među sobom, ali ono što je interesantno, prilikom prvog razgovora sa decom, oni su to nama predstavili kao igru koja je prisutna na Tik-toku gde se učenik obara i on pada. Nisu to shvatili kao ozbiljno nešto. Međutim, posle događaja koji je sledio i posle onoga što su videli, shvatili su kakvu su grešku napravili i u prisustvu roditelja, svaki od učenika je shvatio o čemu se radi", rekao je Bašić.

Dodao je da će danas biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak tokom kojeg će se utvrditi kakve će mere biti izrečene učenicima.

"On se pokreće za povredu zabrane fizičkog nasilja u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja. U narednom periodu biće prisutan pojedinačni rad sa svakim učenikom, takođe i sa odeljenjem u kojem se oni nalaze, a na kraju svega toga izriču se i vaspitno-disciplinske mere, jer je ovde ozbiljno ugrožen integritet učenika i izriče se društveno-korisni rad učenicima", naveo je direktor škole za RTS.

Kakve kazne škola može da izrekne učenicima?

Na pitanje mogu li učenici biti isključeni iz škole, Bašić je naveo da učenicima mogu da budu izreknuti ukor direktora i nastavničkog veća, da ocene iz vladanja budu smanjene na 2 ili na 1, a da u dogovoru sa drugom školom može da se izvrši prebacivanje učenika, ukoliko se proceni da je to najbolje rešenje.

Direktor škole je, na pitanje da li je škola zataškavala nasilje, kao što tvrdi otac povređenog dečaka, naveo da je škola otvorena za razgovor sa roditeljima i da nikad nijednom roditelju nije uskraćeno pravo da dođe i razgovara, ukoliko ima problem.

"Ja ne sporim da je pomenuti roditelj u ovih osam godina možda imao problem sa učiteljicom i sa razrednim starešinom, ali su ti problemi rešavani na nivou odeljenja i nisu dolazili do mene. Roditelj nikad nije došao kod mene kao direktora. Poslednji slučaj za koji ja znam desio se u petom razredu kada su detetu razbili naočare i taj slučaj smo rešavali u saradnji sa roditeljima", istakao je Pajica Bašić.

Dodao je da je OŠ "Sonja Marinković" velika škola i da ima 800 učenika i da se događanja prate na dnevnom nivou i ponovio da deca u početku nisu bila svesna da je reč o nasilju i da su mislila da je to igra.

"Zaista želimo našem učeniku što brži oporavak. To je želja svih nas, nastavnika, u ovoj školi", rekao je Bašić.

Govoreći o mehanizmima rešavanja vršnjačkog nasilja, Bašić je rekao da se škola pridržava protokola koje je propisalo Ministarstvo prosvete i da je reč o prvom slučaju trećeg nivoa nasilja u poslednjih osam, devet godina u toj školi i da se slučaju prilazi krajnje ozbiljno bez želje da se nešto zataškava.

"Ono što je naše, jeste da obrazujemo, da pričamo deci, da pokušavamo da skrenemo pažnju da ovo sve danas, ovaj virtuelni svet, ovo sve što oni gledaju nije prava realnost i da u životu može da izazove katastrofalne posledice. Na nama je da radimo i to ćemo se truditi i raditi i dalje", naveo je Bašić.

  • Podeli: