Elektronske cigarete: Pomoć u odvikavanju ili staro zlo u novom ruhu?

"To može da posluži za odvikavanje od običnih cigareta. Međutim, onda se navikneš na elektronske..."

27.12.2021. 14:14
  • Podeli:
e-cigarette-g24a75d7d3_1920 elektronske cigarete Pixabay-1665142814816.webp Foto: Pixabay

Sve popularnija upotreba elektronskih cigareta, dovela je do brojnih rasprava u javnosti o posledicama njihove upotrebe i potencijalnoj štetnosti. I dok korisnici to pravdaju time da je reč o "zdravijoj alternativi", zdravstveni stručnjaci elektronske cigarete ne razlikuju od običnih.

Doktorka u penziji iz Beograda Tijana Milošević prešla je na elektronske cigarete kako bi posle 40 godina konačno prestala da puši. Ona ističe da je u početku prijalo, međutim navodi da, kao i sa bilo kojim drugim nikotinskim proizvodom, vrlo je brzo ponovo došla do dve popušene kutije dnevno.

"To je počelo jako da mi smeta, kao srčanom bolesniku. Više sam se zamarala, došlo mi je do pojačanih grčeva u nogama, jer nikotin dovodi i do stezanja krvnih sudova. Ja bolujem i od šećerne bolesti, pa sam se ponovo našla u problemu", priznaje gospođa Milošević.

I beograđanin Vladimir Petrović, je kako kaže "jeo" cigarete, pušeći svakodnevno 2 do 3 kutije, dok to nije počelo negativno da utiče na njegovo zdravlje. Tada je odlučio da je vreme da prestane, a kao korak na tom putu bile su električne cigarete. Od tada, navodi osetio je poboljšanje.

"Pre dve godine sam bio na spirometriji, gde sam na pitanje lekara, o tome da li sam pušač, u šali odgovorio da nisam. Na to je doktor reagovao potvrdno, rekavši da se po nalazu to i vidi", navodi Petrović.

Foto; Pixabay

Kupuju da bi prestali da puše

Ovaj pušač elektronskih cigareta sa stažom dužim od jedne decenije, je i vlasnik specijalizovane prodavnice elektronskih cigara u Beogradu, gde se prodaju takozvani vejp uređaji. Petrović ističe da se oni koji kod njega kupuju, najčešće to rade da bi prestali da puše, pa tako zamene cigaretu za, kako je rekao, zdraviju alternativu.

"I sam sam bio blizu toga da u potpunosti ostavim pušenje. Postepeno sam smanjivao do trenutka kada mi skoro uopšte pušenje nije bilo potrebno. Međutim, shvatio sam da mi je problem što ne znam šta ću sa rukama", tvrdi Petrović koji je već jedanaest godina korisnik elektronskih cigareta.

I dok Petrović propagira korišćenje elektronskih cigara, navodeći ih kao manje štetnu varijantu duvanu, doktorka Milošević, ističe da oni koji su prešli na elektronske cigarete kako bi u potpunosti ostavili pušenje, ne bi trebalo da se zavaravaju da će se to i dogoditi. 

"To može da posluži za odvikavanje od običnih cigareta. Međutim, onda se navikneš na elektronske. Sada te elektronske ne mogu da prestanem da pušim", iskrena je Milošević.

elektronske_cigarete_Boris Scitar_PIXSELL

Podjednako nezdravo

Podjednako je nezdravo pušiti, bilo da su u pitanju obične odnosno elektronske cigarete, ističe Ika Pešić, član nacionalne komisije za kontrolu duvana. Ona dodaje da koliko god da duvanska industrija promoviše elektronske cigarete kao manje štetene, i dalje se promoviše pušenje.

"Trideset godina sam radila na odvikavanju ljudi od pušenja. Od više od 25 hljiada pušača sa kojima sam radila, 15 odsto je bilo korisnika elektronskih cigareta. Tim ljudima elektronske cigarete nisu pomogle u odvikavanju, čak im je napravljen veći problem, jer su postali dupli pušači. Zbog toga su kasnije i došli na odvikavanje", tvrdi Pešić, koja je radila na Klinici za pulmologiju na Kliničkom Centru Srbije.

Dokaz za svoje tvrdnje objašnjava u tome što je nikotin osnovni sastav elektronskih cigareta, koje su, prema njenim rečima, nastale kao proizvod transformacije duvanske industrije, jer broj pušača u svetu opada.

"U isto vreme broj pušača elektronskih cigareta iz godine u godinu raste. I to najviše među mladima. U Srbiji više od 6 odsto mladih između 12 i 15 godina, koristi elektronske cigarete. U njima se nalazi nikotin, droga koja čini pušača doživotnim zavisnikom", objašnjava Pešić.

Ne postoji regulativa

A da bi se to onemogućilo, upotrebu elektronskih cigareta i ostalih sličnih proizvoda koji su opasni za zdravlje građana, trebalo bi regulisati, saopštila je u julu ove godine Svetska Zdravstvena Organizacija.

Na žalost, takva regulativa u Srbiji ne postoji, a prema informacijama iz nacionalne komisije za kontrolu duvana, oblast elektronskih cigareta neće se regulisati sve do 2023. ili 2024. godine, pa proizvode koji su na tržištu u slobodnoj prodaji, do tada država neće kontrolisati.

S druge strane, u Engleskoj postoje nacionalne laboratorije za kontrolu svih duvanskih i nikotinskih proizvoda. A u najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje u Velikoj Britaniji, elektronski uređaji koji sadrže nikotin, prikazuju se kao efikasno sredstvo za odvikavanje od pušenja.

Iako je tu vest sa radošću dočekala domaća zajednica korisnika elektronskih cigareta kao dokaz njihovih tvrdnji, predstavnici državnih zdravstvenih ustanova napominju da je značajno istaći da će se to podrazumevati samo kod hroničnih pušača, teških slučajeva, kao i da će biti pod strogom regulativom i kontrolom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()