Demograf: U Srbiji će za nekoliko godina biti manje stanovništva nego posle Drugog svetskog rata

U Srbiji će za nekoliko godina biti manje stanovnika nego posle Drugog svetskog rata.

19.09.2022. 10:28
  • Podeli:
beograd-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Demograf Ivan Marinković ocenio je danas da bi broj stanovnika posle predstojećeg popisa mogao da bude oko 6,5 miliona i istakao da će za nekoliko godina u Srbiji biti manji broj stanovništva nego posle Drugog svetskog rata.

„Kada se uključe i spoljne migracije, procene su da bi broj stanovnika sada mogao da bude ispod 6,5 miliona, a sredinom veka očekuje se da će nas biti 3,5 miliona do četiri miliona, to je manje nego što nas je bilo posle Drugog svetskog rata, jer je 1948. godine u Srbiji bilo šest miliona građana“, rekao je Marinković za Novosti.

On je dodao da su procene da se godišnje iz Srbije iseli 15.000-20.000 ljudi više nego što se doseli, pa se očekuje ukupan pad u odnosu na prošli popis od oko 700.000 stanovnika.

Prema njegovim rečima, na broj stanovništva utiče i manji broj rođene dece, jer većina žena odlučuje da ne radja.

Takođe je rekao da će biti popisani i stranci koji trenutno borave u Srbiji.

„Oni koji su duže od godinu dana u našoj zemlji računaće se u naše stanovništvo, baš kao što oni koji žive duže od godinu dana u inostranstvu ulaze u sastav tamošnjeg stanovništva“, kazao je Marinković.

Poslednji popis održan je 2011. godine, kada je Srbija imala 7.186.862 stanovnika.

U zemlji je bilo 48,69 odsto muškaraca, 51,31 odsto žena, a prosečna starost je bila 42 godine.

Ove godine popis će početi 1. oktobra, a prvi rezultati biće objavljeni 30. novembra.

Republički zavod za statistiku procenio je da će ove godine biti manje građana i da će biti prosečno stariji, tj. da Srbija trenutno ima oko 6,8 miliona građana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()