Beogradski biciklisti traže da se vozi 30 km/h u svim sporednim gradskim ulicama

Kažu da je ograničenje brzine spas za sve – pešake, osobe sa invaliditetom, trotinetaše i bicikliste

  • Podeli:
biciklisti_pixabay-1663858192021.webp Foto: Pixabay

Građani koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo traže ograničenje brizne na 30 kilometara na sat u svim sporednim ulicama Beograda.

S tim zahtevom će u subotu, 24. septembra, u 16:30, na Trgu Nikole Pašića početi 131. mesečna kolektivna vožnja „Kritična masa“, u organizaciji gradskog udruženja „Ulice za bicikliste“. 

Vožnja gradskim ulicama će biti duga 10 kilometara i završava se u Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka 4.

Biciklisti Beograda se obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti priključuju s porukom da je ograničenje brzine vozila od 30 km/h spas za sve – pešake, osobe sa invaliditetom, trotinetaše i bicikliste. 

Pri toj brzini se šanse da pešak i biciklista prežive sudar povećavaju više puta, što utiče i na percepciju bezbednosti u saobraćaju, piše u najavi vožnje.

Prethodnih godina su Pariz, Berlin i Brisel postepeno širili zone ograničenja brzine od 30 km/h na sekundarnu saobraćajnu mrežu, upravo radi povećavanja bezbednosti saobraćaja i da bi se ranjivije kategorije zaštitile od motornog saobraćaja, a vozači automobila privoleli da i pređu na pešačenje i vožnju bicikla.

Udruženje navodi da u Beogradu već nekoliko godina nije obeležena ni jedna zona 30km/h, te biciklisti subotnjom akcijom žele da pridobiju sve da se „zajednički izborimo za umireniji saobraćaj u gradu“.

  • Podeli:

Povezano