Alek Kavčić ličnost godine po izboru NIN-a, uručena nagrada Danici Vukićević

Njegov društveni aktivizam kroz fondaciju potekao je iz želje da knjige za osnovnu školu budu svima dostupne.

Autor: Zvonko Ninkov
30.01.2023. 19:21
  • Podeli:

NIN-ova nagrada za najbolji roman danas je uručena Danici Vukićević za "Unutrašnje more" na svečanosti u beogradskom Ateljeu 212, gde je za ličnost godine proglašen Aleksandar Kavčić.

Redakcija NIN-a donela je odluku da ličnost 2022. godine bude osnivač "Fonacije Alek Kavčić", koja se bavi promocijom obrazovanja i nauke, a Kavčiću je priznanje uručio urednik časopisa NIN Milan Ćulibrk.

Znanje je uvek na ceni, a Alek Kavčić ga poklanja, čime je, po izboru NIN-a, zaslužio da bude proglašen za ličnost 2022. godine. Njegov društveni aktivizam kroz fondaciju potekao je iz želje da knjige za osnovnu školu budu svima dostupne.

"Zaista ovde pokušavamo da promenimo svest, našu, sopstvenu svest o tome da je znanje nešto što se ne čuva. Pogotovo se ne čuva znanje ako dajete svom narodu i svojoj budućoj generaciji, od koje ova zemlja treba da živi, na kraju krajeva u budućnosti", kaže Aleksandar Kavčić, osnivač "Fondacije Alek Kavčić".

Međutim, njegova misija da dokaže da nam nisu potrebne strane kompanije da nam naprave bukvare nije nimalo laka. Kaže da mu deluje da je to što radi često samotnjački posao, ali da čim postoji otpor - znači i da je vredno truda. Zato i veruje da će, na kraju, uspeti.

"Živimo živote u kojima snovi ne moraju da se ostvare. Ali, jedini garant da ćete možda snove ostvariti jeste ako radite na njima. Ako ne radite, onda se sigurno neće ostvariti", dodaje Kavčić.

"Ne mogu da promenim sve, celu privredu", kaže Kavčić, ali "ovo je metafora gde smo stali i gde nam je društvo. Možemo da pokažemo da smo za nešto ipak sposobni i to radim sa udžbenicima", poručio je Alek Kavčić. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()