VMA: Jedna od osoba otrovanih pečurkama životno ugrožena

Još devet osoba je na lečenju i njihovo stanje je nepromenjeno

06.10.2022. 09:33
  • Podeli:
gljiva_pecurka_pixabay-1664810591798.webp Foto: Pixabay

Jedan pacijent životno je ugrožen od trovanja pečurkama, a stanje ostalih devet pacijenata je nepromenjeno, rečeno je jutros na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu.

Sve osobe su se pre desetak dana otrovale na šabačkoj pijaci, a zbog prodaje otrovnih gljiva uhapšena je 72-godišnja žena koja se sada sumnjiči za delo protiv zdravlja ljudi.

Predsednik Mikološkog društva Srbije Aleksandar Knežević rekao je prekjuče da je najverovatnije reč o zelenoj pupavki, najotrovnijoj gljivi na našim prostorima. 

Ne kupovati pečurke bez deklaracije niti mešavine u kojima ima izlomljenih gljiva, poručuje Knežević i upozorava da posledice trovanja mogu trajno da oštete bubreg i jetru.

"Prvi simptomi su blaži, gastrointestinalni, čak pacijent počinje da se oseća nešto bolje. Misli da je sve u redu. Tek drugog dana počinju ozbiljniji simptomi kada otkazuju funkcije bubrega i jetre i kada je potrebna hitna hospitalizacija. Vrlo često takvi pacijenti ostaju sa trajnim oštećenjima bubrega i jetre, vrlo često su posle kandidati za transplantaciju jetre", rekao je Knežević, preneo je RTS.

Istakao je da je između 80 i 90 odsto trovanja sa smrtnim ishodom u svetu upravo od zelene pupavke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()