Vagon sa amonijakom se prevrnuo kod Pirota, 51 osoba hospitalizovana

Situacija se menja iz minuta u minut, a ljudi sa simptimima trovanja se u bolnicu dovoze svojim automobilima, izjavio je direktor KC Niš Zoran Perišić

Autor: Web UNA Srbija
25.12.2022. 20:48
  • Podeli:
Voz_vlak_cisterna_Foto Pixabay-63a89fd74f9e0.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Vagon cisterna u kojoj je prevožen amonijak prevrnuo se oko 17 časova na delu magistralne pruge Niš-Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, kod mesta Sopotski han, van naseljenog područja, saopštilo je železničko preduzeće Srbija kargo.

Nakon incidenta, u kome nije bilo poginulih ni povređenih, u Kliničkom centru Niš zbrinuto je sedam osoba, od kojih je dvoje vraćeno kući, dok je petoro sa lakšim simptomima trovanja zadržano, rečeno je Tanjugu u KC Niš.

Voz koji je iskliznuo iz šina, odnosno prevrnuti vagon, deo je teretne kompozicije koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je imala 20 vagon-cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir.

Direktor KC Niš Zoran Perišić kaže da se situacija menja iz minuta u minut, i da se osobe sa simptimima trovanja dovoze svojim automobilima. Usled curenja amonijaka hospitalizovana je 51 osoba, izjavio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je u tom gradu proglasio vanrednu situaciju.

Gust dim se širio u vazduhu, policija i vatrogasna jedinica su odmah reagovale, saobraćaj je prekinut i preusmeravan, a građanima koji žive u blizini je rečeno da ne izlaze napolje.

Kako je javio portal Plus onlajn, pozivajući se na nezvanične informacije, lekarima se javilo više od 50 osoba. , kako navodi taj portal, oseća jak miris amonijaka, a ekipe su i dalje na terenu.         U vazduhu se, kako navodi taj portal, oseća jak miris amonijaka, a ekipe su i dalje na terenu.U vazduhu se, navodi taj portal, oseća jak miris amonijaka, a ekipe MUP-a i vatrogasne službe Sektora za vanredne situacije i dalje su na terenu.

Prilaz mestu iskliznuća voza je zatvoren u krugu od četiri kilometra, a železnički saobraćaj je trenutno u prekidu. 

U blizini mesta curenja gasa saobraćaj je i na auto-putu i na magistralnom putu Pirot – Bela Palanka u prekidu, a alternativni put je preko sela Ponor.

Plus onlajn javlja i da je evakuisana druga smena radnika pirotske kompanije Tigar tajers, kao i da je u toj fabrici rečeno da ni treća smena neće doći na posao.

Uzrok akcidenta utvrdiće zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Karga, stoji u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()