UNA saznaje: Uhapšeni za organizaciju ubistva Vukotića leteo sa BiH pasošem

Radoje Živković Žuti u PU Banjaluka izvadio je lažne putne isprave na ime Andrej Jović, koje je koristio na letu za Istanbul

23.09.2022. 14:17
  • Podeli:
Jovan Vukotić škaljarci vođa crnogorska mafija foto MUP Srbije.jpg Foto: MUP Srbije

Visokopozicionirani član "kavačkog klana" Radoje Živković Žuti koji je uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je organizovao ubistvo navodnog vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića, u Istanbul je odleteo sa pasošem Bosne i Hercegovine koji mu je izdala PU Banjaluka, ekskluzivno saznaje UNA.

Izvor blizak istrazi otkriva da je Živković na tom letu koristio lažne putne isprave BiH na ime Andrej Jović.

"Pasoš je sredinom prošle godine izdao MUP RS, odnosno PU Banjaluka. Po svemu sudeći radi se o ukradenom identitetu, odnosno o osobi koja godinama nije podizala svoja dokumenta u BiH, što je iskorišćeno kako bi se Živkoviću napravila putna isprava s kojom je nesmetano mogao da se kreće po Evropi i regionu", kaže za UNU izvor blizak pravosuđu.

On navodi da su istražioci do tih dokaza došli nakon što je prošle godine u Banjaluci uhapšen Almir Jahović iz Bara, član "kavačkog klana", za kojim je tada bila aktivna poternica Interpola Podgorica zbog organizovanja kriminalne grupe i pokušaja ubistva. 

Jahović je uhapšen kada je uz pomoć Dalibora Ćurlika i Ljubana Poletana iz Banjaluke dobio lažne BiH dokumente, zbog čega je Tužilaštvo BiH protiv njih pokrenulo istragu zbog krivotvorenja isprava.

Više 'kavčana' prijavljeno na adresi u Banjaluci

"Jahoviću su izrađeni dokumenti na ime Ilija Kojić iz Banjaluke, sa prebivalištem u naselju Trapisti. Potom je otkriveno više dokumenata sa istim prebivalištem i ispostavilo se da je među njima desetak lažnih putnih isprava. Na dokumentima su mahom bile fotografije više poznatih članova "kavačkog klana", ali sa drugim imenima, odnosno ukradenim identitetima", pojasnio je izvor UNE.

On dodaje da je u jednom od lažnih dokumenata uočena fotografija Radoja Živkovića Žutog, ali sa imenom Andrej Jović. 

Daljim proverama je utvrđeno da je Živković taj dokument iskoristio kada je prošle godine otputovao za Istanbul.

Podsetimo, Živković je 16. septembra uhapšen u akciji turske policije zbog sumnje da je organizovao ubistvo člana suparničkog klana Jovana Vukotića, koji je 8. septembra ubijen u okrugu Sisli u Istanbulu u automobilu u kojem su bili njegova supruga, maloletno dete i vozač koji nisu povređeni.

Kako je saopštila turska policija u akciji je uhapšeno ukupno 12 osoba kod kojih je pronađeno i zaplenjeno 11 lažnih ličnih karata, šest lažnih pasoša i oružje koje je navodno korišćeno u napadu. 

Među zaplenjenim dokumentima su i lične karte izdate u BiH, zatim Švajcarskoj, Ukrajini, Češkoj...

Pregledano 1.700 sati snimaka nadzornih kamera

Agencija Anadolija javila je da su ubistvo počinili članovi suparničke kriminalne grupe, koji su Vukotića pratili najmanje četiri meseca. 

Istražioci su analizirali 1.700 sati snimaka sa nadzornih kamera koje su sakupili sa 200 lokacija, a na podu i gepeku Vukotićevog automobila otkriveni su GPS uređaji za praćenje. 

Agencija je objavila i snimak s nadzornih kamera, kao i akcije hapšenja. 

Anadolija piše da su ubistvo počinili E.E i Y.D. članovi kriminalne grupe čiji je vođa Turčin B.B. koji je po Interpolovoj poternici uhapšen u Italiji.

Ubistvo plaćeno oko milion evra

"Istražioci su otkrili da su kolovođe kavačkog klana Radoje Živković i Zdravko Perunović naručili oružani napad na Vukotića u Istanbulu za približno milion evra", navela je Anadolija.

Tokom istrage utvrđene su rute bega osumnjičenih, kao i njihove adrese u pet turskih provincija, gde su i uhapšeni. 

Osim dokumenata i oružja u pretresima su otkriveni telefoni, računari i fleš diskovi na kojima je pronađena organizaciona dokumentacija o načinu na koji je napad izvršen. 

Utvrđeno je i da su osumnjičeni i ranije u više navrata bezuspešno pokušavali atentat na Vukotića.

U obračunima 'škaljaraca' i 'kavčana' ubijeno više od 50 osoba

Nakon kriminalističke obrade u istanbulskoj Direkciji policije, nadležnim turskim organima predato je 12 osumnjičenih, uključujući Radoja Živkovića, Zdravka Perunovića te E.S, Y.D, E.E, E.T. i F.Y.

"Službenici turske policije, koji su takođe razmenili informacije sa nadležnima u Crnoj Gori, saznali su da je od 2014. godine u oružanim napadima ubijeno najmanje 50 osoba iz kriminalnih organizacija škaljarskih i kavačkih klanova, a da je razlog za to sukob oko krijumčarenja drogom", navodi Anadolija.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()