Tužilac traži izuzeće sudije u postupku protiv Darka Šarića

Kao razlog se navodi to što je Siniša Petrović već postupao u ovom predmetu jer je tokom istrage odlučivao o produženju pritvora

30.05.2023. 13:20
  • Podeli:
saric_sud_izlazak_ATAImages-63e10f759d305.webp Foto: ATAImages

Javni tužilac koji postupa u predmetu protiv Darka Šarića, njegovog branioca Dejana Lazarevića, brata Duška i još 12 okrivljenih za više krivičnih dela među kojima je i pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića, podneo je zahtev za izuzeće predsednika sudskog veća Siniše Petrovića, saznaje „Politika”. 

Sudija Petrović, podsetimo, nedavno je postavljen za novog predsednika veća jer je dosadašnjem, Dejanu Terziću, 28. aprila istekao mandat u Posebnom odeljenju Višeg suda pred kojim se vodi ovaj proces.

Zahtev je proteklog petka podnet predsedniku Višeg suda u Beogradu Draganu Miloševiću koji je pre nedelju dana na ovoj funkciji zamenio Aleksandra Stepanovića.

Obrazlažući zahtev za izuzeće, tužilac je naveo da je sudija Petrović već postupao u ovom predmetu i to kao sudija za prethodni postupak. Naime, sudija Petrović je kao sudija za prethodni postupak, tokom istrage koja je vođena, doneo rešenje o produžetku pritvora prema okrivljenom Milutinu Radovanoviću i naredbu o veštačenju mobilnog telefona njegove supruge. Uz zahtev za izuzeće, dostavljena je i kopija oba dokumenta na kojima se jasno vidi ime i prezime sudije Petrovića, svojstvo u kojem je doneo rešenja, njegov pečat i potpis. Zbog svega navedenog, sudija Petrović je sam morao da se izuzme od postupanja u ovom predmetu – otkriva „Politikin” sagovornik.

On podseća da je zbog slične povrede, pre dve godine ukinuta pravosnažna presuda protiv Darka Šarića.

Kako piše Politika, na ovaj način bi se faktički ponovilo ono što se dogodilo 2021. kada je Vrhovni kasacioni sud (VKS) ukinuo pravosnažnu presudu kojom je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora za šverc kokaina iz Južne Amerike, zbog narušavanja pretpostavke nepristrasnosti sudije. Najviša sudska instanca u zemlji je tada usvojila zahtev za zaštitu zakonitosti koji su podneli Šarićevi branioci, a u kojem se navodilo da je u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda, koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu, učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću. To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS-a, dovelo u pitanje nepristrasnost to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Sudija Siniša Petrović bio je član sudskih veća koja su vodila postupke protiv Šarića za šverc kokaina iz Južne Amerike i pranje novca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()