Tri potencijalna propusta u slučaju utamničene devojčice iz Mirijeva: U školu nije išla, sistemu nevidljiva

Uhapšen je otac koji je držao ćerku zarobljenu u stanu na Zvezdari, a brojna pitanja i dalje su otvorena.

29.03.2023. 08:53
  • Podeli:
profimedia-0748181055 devojčica, zlostavljanje nasilje-6423e05aa8151.webp Foto: Profimedia

Tridesetosmogodišnji Uroš Pašajlić uhapšen je sinoć jer je, kako se sumnja, osmogodišnju ćerku godinama držao zatvorenu u stanu u Mirijevu. U javnosti su se pojavili detalji tamničenja – da je bila zaključana u kupatilu, neuhranjena, okružena smećem. Za slučaj se saznalo nakon što je partnerka zlostavljača policiji prijavila nasilje.

"Do sada je tužilaštvo došlo do saznanja da je devojčica odlukom suda poverena na staranje ocu, s obzirom na to da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj", navodi Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Još 2015. godine, kada je devojčica rođena, porodilište je prijavilo da roditelji ne brinu adekvatno o novorođenčetu. Smešteno je u Prihvatilište, a Centar za socijalni rad je pokrenuo tužbu da se i ocu i majci oduzme roditeljsko pravo. Tri godine kasnije, tvrde, sud je doneo odluku da se dete ipak poveri ocu.

Foto: MUP Srbija

"Dve godine praćenja porodice nisu dala indikatore za zabrinutost za bezbednost, život, zdravlje deteta. Nakon dve godine, organ starateljstva je smanjio intenzitet praćenja i to je zapravo sve bilo do 2020. godine", kaže Smilja Igić, psihološkinja i supervizorka Službe za decu.

Sud, ipak, saopštava da dete 2018. nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava.

"Pravnosnažnom presudom majka je delimično lišena roditeljskog prava. U preostalom delu tužbe, kojom je traženo da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično, tužbeni zahtev je odbijen. Odbijen je i predlog oca da do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete bude povereno njemu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava", navodi Prvi osnovni sud u Beogradu.

Tri potencijalna propusta

Od tada Centar za socijalni rad nije imao informacije šta se dešava u porodici. Odgovor na pitanje kako je devojčica postala gotovo nevidljiva za sistem upućeni traže u tri potencijalna propusta nadležnih.

"Kako je napravljena procena, kako je rađeno praćenje ove porodice, odnosno oca i deteta, i šta je učinjeno kada je prijavljeno da se u stanu nalazi dete i da se čuju neki zvuci. Moram da kažem da je propust napravilo i okruženje tog deteta, gotovo je nemoguće da su svi znali da gotovo pet godina živi neko dete u stanu koje nikada nisu videli i da niko se nije pitao da li dete ide u vrtić, da li se uopšte igra i da li je upisano u školu", naglašava Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Devojčica nije bila upisana ni u jednu školu, potvrdili su za RTS u Ministarstvu prosvete. Zato, kažu, škola i nije mogla da reaguje na zanemarivanje niti da obavesti nadležne. 

Preciziraju i da evidenciju o deci koja treba da krenu u prvi razred po zakonu vodi opština. Ko je napravio propust biće utvrđeno, obećava i Ministarstvo za brigu o porodici.

"Ono što ćemo uraditi u narednom periodu je da ćemo izvršiti nadzor nad stručnim radom gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u postupku koji su ranije vodili u odnosu na ovu porodicu koja je bila na njihovoj evidenciji, a takođe ćemo izvršiti nadzor i u odnosu na postupanje gradskog centra za specijalni rad u odnosu na postupanje nakon ovog događaja", ističe Vukota Vlahović iz Ministarstva za brigu o porodici.

Reagovao je i Zaštitnik građana, pokrenuo je kontrolu šest institucija, centara za socijalni rad, domova zdravlja, škole, policije, nadležnih ministarstava. 

Devojčica je trenutno zbrinuta na klinici u Tiršovoj. O njenoj sudbini odlučiće Centar za socijalni rad.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()