Luka Bojović stigao u Srbiju

Srbija je 2015. povukla poternicu koja je za njim bila raspisana, nakon što je on pravosnažno oslobođen optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava, pa je tako Bojović je u Srbiji slobodan čovek

30.11.2022. 20:38
  • Podeli:
Luka Bojović_Foto Profimedia-6387b04cdbc65.webp Foto: Profimedia

Luka Bojović je večeras stigao u Srbiju letom iz Madrida, nakon deportacije iz Španije. On je u španskom zatvoru proveo više od 10 godina nakon što je u februaru 2012. uhapšen u Valensiji i osuđen na 18 godina zatvora zbog neovlašćenog držanja velike količine oružja.

Bojović je u Srbiji slobodan čovek, jer je Srbija 2015. godine povukla poternicu koja je bila raspisana za njim nakon što je pravosnažno oslobođen od optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava, i jer je kaznu od 15 meseci zatvora izdržao u ekstradicionom pritvoru u Španiji.

U Španiji je bio osuđen na kaznu od 18  godina zatvora, zbog držanja arsenala oružja, falsifikovanja dokumenata i zato što je bio član kriminalne grupe koju tamošnji mediji zovu "Arkanovi tigrovi".  

Predmet proterivanja

Početkom novembra sprsko Ministarstvo pravde je saopštilo da je posredstvom Ambasade Srbije u Madridu otvoren predmet proterivanja srpskog državljanina Luke Bojovića posle izdržane kazne zatvora.

Takođe je potvrdilo da se u ovom trenutku u Srbiji ne vodi krivični postupak niti postoji krivična sankcija koja mu je izrečena i koju Bojović treba da izdržava.

Mediji prenose da će Bojović na beogradskom aerodromu danas morati da prođe kroz proceduru utvrđivanja identiteta, a potom da podnose zahtev za lična dokumenta i pasoš.

Poternica srpskog pravosuđa

Za Bojovićem je 2010. godine raspisana poternica kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine kada su ubijeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Nakon suđenja u odsustvu Bojović je najpre zbog nedostatka dokaza u Specijalnom sudu u Beogradu oslobođen svih pomenutih optužbi, a tu presudu je potvrdio i Apelacioni sud.

Nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude sud je Bojoviću ukinuo pritvor i izdao naređenje za povlačenje poternice. Te odluke suda donete su 15. marta 2015. godine.

Hapšenje u Valensiji

Bojović je u toku bekstva, 9. februara 2012. godine uhapšen u Valensiji, a pored pomenutih krivičnih dela, Srbija je tražila njegovo izručenje i jer nije izdržao kaznu od ukupno 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja pištolja i falsifikovanja lične karte na koju je u Okružnom sudu u Beogradu prvostepeno osuđen 2008. godine, a pravosnažno 2011. godine.

Bojoviću je zapravo bilo ostalo da odsluži svega sedam meseci zatvora od ukupne kazne jer je u Okružnom zatvoru u Beogradu bio u pritovru osam meseci pre izricanja presude 2008. godine.

Tih sedam meseci uračunato mu je u ekstradicioni pritvor u kojem je bio u Španiji.

Nije bilo dokaza

Bojović je u Srbiji uhapšen 22. septembra 2007. zbog, kako je tada saopštila policija, sumnje da je skrivao odbegle pripadnike "zemunskog klana", međutim, kako za to nije bilo dokaza, optužen je i pravosnažno osuđen, samo za nezakonito posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenta na 15 meseci zatvora.

Mediji u Srbiji ga pominju kao jednog od većih "bosova" na Balkanu, Španci kao "Arkanovog tigra", a inače je sin pokojnog Vuka Bojovića, dugogodišnjeg direktora beogradskog ZOO vrta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()