Janković: Tragedija u Vršcu je najpotresniji slučaj u istoriji porodičnog nasilja u Srbiji

'Ovo nije prvi slučaj sa fatalnim ishodom, zbog čega se svi moramo zapitati šta ne funkcioniše i šta kao društvo moramo da uradimo da bi se stanje popravilo, a žene ohrabrile da nasilje i nasilnika prijave'

06.10.2022. 14:51
  • Podeli:
Brankica Janković_Foto Tanjug Jadranka Ilić (1)-1665061094378.webp Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

Poslednje ubistvo u Vršcu, u kome je otac ubio dvogodišnju ćerku, jedan je od najpotresnijih slučajeva u istoriji porodičnog nasilja, ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ta tragdeija na najsuroviji način ukazuje na razmere problema sa kojim se suočavaju građani Srbije. Došli do tačke gde "crveni alarm" upozorava da je krajnje vreme da svi nadležni u sistemu hitno reaguju, saopštila je kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Janković je poručila da je neophodno da se slučaj detaljno analizira i pokrene pitanje konkretne odgovornosti, imajući u vidu da je majka devojčice pokrenula zakonske mehanizme za zaštitu, kako se navodi u medijima, ali da je suprug nasilinik ubio dete.

"Ovo nije prvi slučaj sa fatalnim ishodom, zbog čega se svi moramo zapitati šta ne funkcioniše i šta kao društvo moramo da uradimo da bi se stanje popravilo, a žene ohrabrile da nasilje i nasilnika prijave i budu sigurne da će biti zaštićene", rekla je Jankovićeva.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u svojim godišnjim izveštajima redovno ukazuje na potrebu jačanja kapaciteta svih nadležnih službi, naročito u oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite, kako bi mogle adekvatno da pruže podršku i pomoć, posebno onima koji su u riziku od nasilja ili su pretrpeli neki vid nasilja.

Janković je uputila apel medijima da se u ovom i u svim slučajevima porodičnog nasilja uzdrže od senzacionalističkog pristupa i relativizacije problema, kao i da poštuju profesionalne i etičke standarde u izveštavanju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()