Detalji trovanja pečurkama u Šapcu: Osam pacijenata na VMA u teškom stanju

Jedna pacijentkinja iz Beograda u međuvremenu je puštena kuća, devet se još leči na VMA

04.10.2022. 15:03
  • Podeli:
pečurke pixabay (2)-1664888579734.webp Foto: Pixabay

Osam od devet pacijenata koji su zbog trovanja pečurkama zadržani na VMA je u teškom stanju, rečeno je u toj medicinskoj ustanovi.

Kako su rekli na VMA, jedna pacijentkinja iz Beograda je u međuvremenu otpuštena kući.

VMA je juče navela da su pacijenti iz Šapca gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca, i konzumirali ih, misleći da je reč o rudnjačama i lisičarkama, kao i da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

Šabačka policija uhapsila je juče M. G. (72) zbog sumnje da je u prethodnih nekoliko dana na pijaci u Šapcu prodavala gljive od kojih je više osoba zadobilo simptome trovanja, saopštio je MUP.

"Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni, jer odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive", upozorava Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

VMA upozorava da se samo hemijskom analizom može tačno utvrditi otrovnost gljiva i da se, bez dobrog poznavanja gljiva i društva osobe koja je odličan poznavalac, ne treba upuštati u njihovo branje.

Tako je navode da je zabluda da ima potpuno identičnih jestivih i otrovnih gljiva, te da se one mogu raspoznavati po određenim karakteristikama.

Upozorenje zdravstvenim radnicima je da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()