Microsoft predstavio 'Kopilot': MS Office dobio novi revolucionarni dodatak

Office-u dodata veštačka inteligencija

17.03.2023. 09:03
  • Podeli:
microsoft copilot profimedia-64141e6912a45.webp Foto: Profimedia

Kompanija Microsoft objavila je nove planove kako da veštačku inteligenciju učini dostupnom većem broju korisnika, kao odgovor na dostignuća rivalske kompanije Google u istoj oblasti.

Kako navodi Rojters, Microsoft je juče predstavio novi ''Kopilot'', odnosno asistenta-veštačku inteligenciju, za paket Microsofz 365, koji obuhvata Word, Excell, Power Point i Outlook.

''Verujemo da će ova sledeća generacija veštačke inteligencije otključati novi talas rasta produktivnosti', rekao je izvršni direktor Microsofta Satja Nadela, u danu kada su cene akcija Microsofta porasle za oko četiri odsto.

Rojters navodi da je pomama za ulaganjem i pravljenje novih proizvoda baziranih na veštačkoj inteligenciji započela prošlogodišnjim puštanjem u rad ChatGPT-ja, odnosno aplikacije za ćaskanje sa veštačom inteligencijom, koja je, kako se navodi, pokazala potencijal takozvanih velikih jezičkih modela.

Takva tehnologija uči iz već postojećih i dostupnih podataka kako da kreira novi sadržaj, a ove nedelje kompanija koja je kreirala tu aplikaciju, OpenAI, najavila je lansiranje verzije GPT-4.

Funkcije te aplikacije podržava Majkrosoftova aplikacija Kopilot, a iz te kompanije najavljuju da će aplikacija ''podstaći više ljudi da koristi paket Office i povećati razdvajanje u odnosu na konkurente''.

Potpredsednik kompanije Majkrosoft Džon Fridmen je rekao da ćaskanje sa Majkrosoftovom aplikacijom predstavlja najveće iskustvo iz kojeg aplikacija može da uči.

''Na primer, korisnik može da upita: ''Reci mom timu kako da ažuriramo strategiju proizvoda'', a veštačka inteligencija će uzimati podatke iz mejlova od tog jutra, sastanaka ili četova'', rekao je Fridmen.

On je dodao da na duge staze, veštačka inteligencija treba da bude personalizovanija.

''Često teramo ljude da se prilagode mašinama i sistemima koje smo napravili. Ovo je stvar koja će početi da se prilagođava vama'', zaključio je Fridmen.

  • Podeli: