Pala odluka: Facebook i Instagram ne mogu da teraju korisnike da dele podatke

Evropski regulator saopštio da kompanija Meta ne može da primorava korisnike svojih platformi na pristanak pod pretnjom isključenja sa njih

05.01.2023. 10:12
  • Podeli:
meta-silas-stein-dpa.jpg Foto: Silas Stein / dpa

Kompanija Meta kažnjena je sa 390 miliona evra zbog kršenja pravila Evropske unije o ličnim podacima, saopštila je Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) navodeći da je Meta na nezakonit način tražila dozvolu da koristi lične podatke za reklame na Facebooku i Instagramu.

S obzirom da Facebook i Instagram imaju svoja evropska sedišta u Irskoj DPC ima vodeću ulogu u usklađenosti sa zakonima EU o ličnim podacima.

Kompanija Meta, koja poseduje platforme Facebook i Instagram, ima tri meseca da promeni način na koji dobija i koristi podatke za ciljane oglase, prenosi BBC.

Iz sedišta kompanije je stigla rakcija u kojoj se kaže da su u Meta "razočarani" i nameravaju da ulože žalbu, ističući da odluka DPC ne sprečava personalizovano oglašavanje na platformama.

Evropski regulator je saopštio da Facebook i Instagram ne mogu da primoraju svoje korisnike na pristanak pod pretnjom isključenja sa platformi.

Organizacije koje se bave zaštitom privatnosti ocenjuju da je ova odluka velika pobeda, jer će Meta morati da pruži korisnicima pravi izbor o tome kako će se njihovi lični podaci koristiti za ciljano onlajn-reklamiranje.

  • Podeli: