Novi svetski rekord u brzini prenosa podataka – 157 terabita u sekundi

Novi rekord su zajedničkim snagama postigli kinski tehnološki gigant Huawei i najveći francuski telekomunikacioni operater Orange

18.01.2023. 14:15
  • Podeli:
Internet_brzina_optički kablovi_Foto Pixabay-1664371085694.webp Foto: Pixabay

Novi svetski rekord u brzini prenosa podataka od čak – 157 terabita u sekundi, postignut je ovih dana. Rekord su udruženim snagama oborile kompanije Huawei i Orange, a podvig je ostvaren prilikom testiranja prototipa prenosa kroz optički kabl dužine 120 kilometara.

Huawei je sredinom prošle godine prikazao prvo industrijsko širokopojasno rešenje koje obezbeđuje spektar od 12 teraherca putem optičkog vlakna, dok je poslednjim testiranjem taj broj povećan na 18, upotrebom tehnologije kratkih talasnih dužina i oslanjanjem na ekspertizu prenosa podataka kineskog tehnološkog giganta.

Prema rečima predsednika ogranka za optičke proizvode za poslovne korisnike u kompaniji Huawei Ričarda Džina, ova tehnologija će pružiti rešenje za korišćenje već postavljenih sistema optičkih vlakana i njihove nadogradnje kapaciteta bez ulaganja u ugrađivanje novih.

"Borba sa neprestanim porastom zahteva za saobraćajem i širenjem spektra, dobijanje veće vrednosti iz naše postojeće infrastrukture je ključno. To je još važnije kada efikasnost spektra ovakvih optičkih sistema dostigne teoretski limit. Testiranja dokazuju sposobnost naše infrastrukture optičkih kablova da ponudi 50 odsto više spektra i na taj način efikasno rešavamo jedan od naših ključnih tema – iskustvo i povezanost naših klijenata", rekao je Žil Burdon iz kompanije Orange.

"Naša kompanija je već dugo posvećena strateškim inovacijama, istraživanju i tehnološkim otkrićima u domenu optičkih komunikacija. Zadovoljstvo nam je što sarađujemo sa inovativnim operaterom kao što je Orange iz Francuske, jer imamo zajednički cilj – kreiranje mreže budućnosti", istakao je Džin.

  • Podeli: