Meta ukida zabranu za gole grudi na Facebooku i Instagramu?

Nadzorni odbor kompanije zadužen za kontrolu sadržaja smatra da aktuelna pravila ograničavaju slobodu izražavanja žena, ali i transrodnih i nebinarnih osoba

19.01.2023. 19:21
  • Podeli:
meta-silas-stein-dpa.jpg Foto: Silas Stein / dpa

Matična kompanija popularnih društvenih mreža Facebook i Instagram uskoro bi mogla da izmeni kompanijska pravila koja zabranjuju slike žena golih grudi, ali ne i muškaraca, piše Guardian. Nadzorni odbor Mete za kontrolu sadržaja pozvao je na izmenu pravila više od 10 godina nakon majki koje su iz protesta dojile bebe u sedištu Facebooka.

U odluci od 17. januara Nadzorni odbor, nezavisno telo koje se sastoji od akademika, političara i novinara koji savetuju kompaniju o njenim politikama moderiranja sadržaja, preporučio je da Meta promeni standard o golotinji i seksualnim aktivnostima odraslih. Odluka je usledila nakon što je Facebook cenzurisao dve objave sa korisničkog naloga koji vodi transrodni i nebinarni američki par.

Par fotografisan u toplesu, sa prekrivenim bradavicama, nosio je natpise koji opisuju trans zdravstvenu negu i prikupljanje novca za operaciju. Objave su označili korisnici, a zatim ih je sistem veštačke inteligencije pregledao i uklonio. Meta je nakon žalbe vratila objave.

U prethodno pomenutom slučaju, "laktavistkinje" su tokom 2000-ih želele da dokažu da grudi nisu seksualne same po sebi. Kampanja #FreeTheNipple postala je široko popularna tri godine kasnije i to u američkim kampusima, a podržale su je i brojne zvezde, uključujući Rijanu, Majli Sajrus i Lenu Danam.

O politici prema bradavicama razgovaralo se još 2019. godine u sedištu Instagrama sa grupom influensera, a predstavnik Mete kaže da se od tada dosta toga promenilo. Tada je kompaniji savetovano da "olabavi" restriktivan, binarni način na koji nadzire golotinju na internetu. Meta ima 60 dana da odgovori na preporuke nadzornog odbora.

  • Podeli: