Maskova demokratija: 10 miliona tviteraša tražilo da se povuče, on ne priznaje rezultate glasanja

Kao većinskog vlasnika kompanije, Maska niko ne može da prisili da odstupi sa mesta generalnog menadžera, ali se on složio sa jednim tvitom da samo 'pretplatnici sa plavim znakom' ubuduće treba da glasaju u anketama o politici Twittera

Autor: Web UNA Srbija
20.12.2022. 17:29
  • Podeli:
Elon Musk_Reuters-6390f9835dc22.webp Foto: Reuters

Ilon Mask se oglasio prvi put otkako je više od 10 miliona ljudi glasalo za njegovu ostavku sa mesta izvršnog direktora te društvene mreže. On je saopštio da će ubuduće samo pretplatnici sa "plavim znakom", odnosno verifikovanim Twitter nalozima, moći da glasaju u budućim anketama u vezi sa politikom kompanije.

Mask je u nedelju pitao korisnike Twittera da li bi trebalo da se povuče sa čela kompanije, uz obećanje da će se pridržavati rezultata ankete. A kada je anketa u ponedeljak zatvorena, pokazalo se da je 57,5 odsto tviteraša koji su glasali, Masku poručilo da bi trebalo da se povuče.

Mask, koji je inače veoma aktivan korisnik platforme, nije se oglašavao na Twitteru nekoliko sati po završetku glasanja. Njegovo ćutanje je konačno prekinuto kada je na rezultate glasanja odgovorio sa "Zanimljivo", na jedan komentar koji je spekulisao da su rezultati ankete nemerodavni zbog lažnih naloga, piše britanski Guardian.

Odgovarajući na sugestiju drugog korisnika da bi "pretplatnici sa plavim znakom trebalo da budu jedini koji mogu da glasaju u anketama u vezi sa politikom Twittera", Mask je rekao: "Dobra poenta. Twitter će sprovesti tu promenu."

Kao većinskog vlasnika privatne kompanije, Maska niko ne može da prisili da odstupi sa mesta generalnog direktora, ali niz zbunjujućih odluka u proteklih nekoliko dana doveo je do toga da čak i neki od njegovih najbližih pristalica raskinu veze sa njim.

Nakon odluke da se zabrani nalog koji je pratio lokaciju njegovog privatnog aviona, prošle nedelje je usledila masovna suspenzija kritičnih novinara koji su izveštavali o toj zabrani, prenosi RTS. To je zauzvrat dovelo do egzodusa nekih angažovanih korisnika na druge društvene mreže, uglavnom njegovog decentralizovanog konkurenta – Mastodon.

Međutim, pošto je u mnogim slučajevima Mask odavao utisak da je unapred odlučio o ishodu pre objavljivanja: već je najavio prodaju svojih akcija kompanije Tesla, na primer, mnogo pre nego što je to stavio na glasanje, i njegov plan da vrati Trampa na mrežu je objavio mnog pre nego što je kupio Twitter.

Ideja o povlačenju sa funkcije glavnog izvršnog direktora takođe je bila nagoveštena mnogo pre nego što je Mask objavio anketu na svom profilu. On je 16. Novembra, pred sudom u Delaveru, rekao da planira da smanji svoje prisustvo u Twitteru i da "pronađe nekog drugog da vodi kompaniju".

  • Podeli: