Vaš telefon može da prepozna kamere skrivene u stanu ili kancelariji, a evo i kako

A da biste se u to uverili, potreban vam je samo jedan običan daljinski upravljač

Calendar 23.01.2023. 17:46 / UNA-4
  • Podeli:
Kamera_nadzor_Foto Pixabay-63ceb8b4eede0.webp Foto: Pixabay

Pametni telefoni iz godine u godinu postaju sve pametniji, a ono što o njima verovatno niste znali je da su kamere dobrog dela današnjih pametnih telefona u stanju da detektuju skrivene kamere.

Da bi mogle da snimaju u uslovima slabog ili nikakvog osvetljenja, nadzorne kamere često koriste infracrveni spektar svetla, koje ljudsko oko ne može vidi. Kamera pametnog telefona, međutim, i te kako može!

Ako se pitate kako da proverite da li kamera vašeg telefona može da detektuje infracrvenu svetlost, odgovor je – veoma jednostavno. A za to vam je potreban samo jedan daljinski upravljač, npr. onaj od televizora.

Aktivirajte kameru telefona, pa je usmerite prema daljinskom upravljaču TV uređaja. Pritisnite neki taster na njemu i posmatrajte ekran telefona.

Ako je vaša kamera u stanju da detektuje infracrvenu svetlost, ona će se prikazati, ili kao stalna, ili kao pulsirajuća svetlost.

Pored toga, ako kamera na poleđini uređaja ne detektuje infracrvenu svetlost, nije isključeno da to neće moći prednja, pa isprobajte i tu opciju.

Detekcija infracrvene svetlosti putem kamere telefona može biti korisna ako želite da proverite da li postoji skrivena kamera u nekom AirBnB ili nekom drugom privatnom smeštaju koji koristite, a ne smatrate ga pouzdanim.

U takvim smeštajima najbolje je što više zamračiti prostoriju, aktivirati kameru telefona i pregledati prostor.

  • Podeli: