Budućnost je počela: Uspešno lansiran prvi leteći automobil sa ljudskom posadom

Leteći automobil je lansiran u Japanu

14.03.2023. 17:37
  • Podeli:
leteći auto profimedia-6410a2b03eb0c.webp Foto: Profimedia

Leteći automobil sa ljudskom posadom danas je uspešno lansiran u Japanu. Očekuje se da će ova vozila biti među glavnim atrakcijama Svetske izložbe (Ekspo) koja će se 2025. godine od 13. aprila do 13. oktobra održati u Osaki.

Testirano vozilo se 10 sekundi nakon aktivacije uzdiglo u vazduh uz pomoć propelera, na visinu od osam metara, prenosi agencija Kjodo.

Vozilo se kretalo nazad, napred, levo i desno, nekoliko puta se okrenulo i spustilo na zemlju.

Letećim automobilom je upravljao pilot Masatoši Kumagaji, osnivač i šef kompanije GMO koja nudi usluge sajber bezbednosti za ovakva vozila i dronove.

Kumagaji, koji je prošao specijalnu obuku u SAD za ovaj let, rekao je nakon spuštanja da je imao isti osećaj "kao kada je koristio konzolu za igrice".

Tehnologija više nije upitna, ali očekuju nas veliki izazovi zbog japanskih saobraćajnih ograničenja, kao i zbog mogućeg straha građana Japana za sopstvenu bezbednost, rekao je Kumagaji.


emlja izlazećeg sunca planira da ovi "leteći taksiji" prevoze posetioce Svetske izložbe na jedno od veštačkih ostrva u zalivu grada Osaka, gde će se održati Ekspo 2025. godine.

  • Podeli: