Volkswagen najavio premijeru: Stiže novi Touareg

Obnovljeni SUV dobija nova upečatljiva IQ.LIGHT HD matrix svetlima, dodatno povezanim svetlosnom trakom, kod koga se svako svetlo sastoji od 19.200 LED dioda

23.05.2023. 13:38
  • Podeli:
Volkswagen Touareg_Foto Twitter_Volkswagen News-646ca469c1227.webp Foto: Twitter / Volkswagen News

Nova restilizovana verzija najvećeg Volkswagenovog SUV-a Touareg, koji već neko vreme nije u glavnom fokusu kompanije, uprkos tome što i dalje ima vernu klijentelu, biće predstavljen u sredu.

To je model koji je donedavno bio poslednji iz Volkswagena sa V8 dizel motorom, a sada je i njega potisnula elektrifikacija.

Prema dostupnim informacijama, obnovljeni Touareg će biti prepoznatljiv po novim IQ.LIGHT HD matrix prednjim svetlima, dodatno povezanim svetlosnom trakom.

Novina je u tome što će na ovom modelu svetlosna veza kao polazne tačke imati donje ivice svetala, a ne, na primer, kao kod Golfa, gde su spojene gornje unutrašnje ivice. Priča o svetlima, bar prednjim, završava se ranije poznatom informacijom, a to je da se svako svetlo sastoji od 19.200 LED dioda, prenosi b92.

Sa novim svetlima dolaze i novi branici, a verovatno ćemo biti svedoci i redizajnirane rešetke hladnjaka.

Pozadi, najveća inovacija je osvetljeni logo brenda. To će učiniti Touareg prvim evropskim modelom sa ovim dodatkom, za koji se očekuje da će se brzo proširiti na ostatak game.

Unutrašnjost se neće bitno razlikovati od aktuelnog modela. Volkswagen obećava mekše materijale, posebno na centralnom naslonu za ruke i središnjoj konzoli.

Multimedijalni sistem u novom izdanju donosi poboljšane glasovne komande i bežični Android Auto i Apple CarPlay.

Što se tiče bezbednosti, VW je otkrio da Touareg dobija senzor u krovu koji detektuje krovni kofer (ukoliko je postavljen) i zatim prema tome podešava ESC sistem. Vazdušno vešanje je takođe revidirano.

Što se tiče pogona, treba reći da Touareg R eHybrid ostaje u ponudi. Trenutno, u kombinaciji sa 3.0 V6 benzinskim motorom, proizvodi 462 KS, a baterija od 17,9 kWh omogućava domet od 47 km.

  • Podeli: