Stručnjaci predviđaju pad cena novih automobila i polovnjaka

I savetuju koji deo godine je najbolji za kupovinu automobila

Calendar 23.01.2023. 19:49 / UNA-4
  • Podeli:
automobili_foto_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Cene novih i polovnih automobila u toku ove godine bi trebalo da budu nešto niže, sudeći prema procenama investicione banke JP Morgan. Očekuje se da će globalni problemi u snabdevanju  oluprovodnicima biti manji, kao i da će inflacija usporiti, što bi trebalo da utiče na povoljnije cene vozila.

Za novi automobil biće potrebno dva do pet odsto novca manje, dok bi polovni četvorotočkaši trebalo da pojeftine za 10 do 20 odsto, prenosi Yahoo Finance.

JP Morgan podseća da su cene u 2022. godini porasle za 6,3 odsto, što je dovelo do veće potražnje za polovnim automobilima koji su vrhunac poskupljenja doživeli u septembru prošle godine za čak 42 odsto.

S obzirom na ove prognoze, neizvesnost je još uvek prisutna. Ekonomisti nisu optimistični po pitanju brzog pada inflacije, a prihodi od proizvodnje čipova tokom prošle godine porasli su samo nešto više od jednog procenta, što ukazuje na to da su potrošači oprezni ili da im je kupovna moć u padu.

Idealno vreme za kupovinu automobila

Postoje određeni vremenski periodi kada je dobro kupiti automobil, posebno novije proizvodnje, jer svaki popust je dobrodošao.

Prema US News & World Reportu, maj je idealan za kupovinu automobila, jer su zimske i prolećne sezone auto-salona prestale i nova vozila koja su ranije bila izložena dolaze u salone dilera. Tada trgovci moraju da se otarase "starog" inventara i ponude velike popuste zainteresovanim kupcima kojima možda neće smetati prošlogodišnji model.

Kraj godine, od oktobra do decembra, takođe može biti dobro vreme za kupovinu automobila. Oktobar je vreme kada novi modeli vozila kreću u izložbene prostore i prodavci žele da "očiste" postojeći inventar, dok se novembar na zapadnom tržištu, ali poslednjih godina i kod nas, vezuje za ponude za Crni petak, uključujući automobile, prenosi Biznis.rs.

Pored toga, decembar je vreme kada prodavci pokušavaju da ispune ciljeve prodaje na kraju godine i možda su spremniji da ponude povoljnije uslove kako bi ispunili svoje merilo.

  • Podeli: