Radost je kratko trajala: 'Honda' dala bonus radnicima, pa ga sad traži nazad

Japanski proizvođač automobila traži od stotina zaposlenih da vrate deo svojih bonusa nakon što su otkrili da su preplaćeni.

  • Podeli:
Honda Šangaj 2021_Reuters-1663764698609.webp Foto: Reuters

Kompanija je zaposlenima u fabrici Honda Motor Co. u Ohaju dala devet dana da vrate deo svojih bonusa, koji obično iznose nekoliko stotina dolara.

U pismu poslatom osoblju, od njih je zatraženo da odaberu kako žele da vrate novac, sa opcijom da isplate sredstva unapred ili da kompanija uzme novac od njihovih budućih plata i bonusa.

Ako ne odgovore na pismo, novac će im automatski biti odbijen od plate.

Honda je potvrdila da je od zaposlenih tražila da vrate deo svojih bonusa i tvrdila da je to zakonski opravdano, ali je odbila da otkrije koliki su bonusi i od koliko je zaposlenih zatraženo da vrate preplaćene iznose, prenosi NBC4.

"Početkom meseca, Honda je svojim saradnicima obezbedila bonuse, od kojih su neki primili preplate“, navodi se u saopštenju kompanije.

"Pitanja nadoknade su osetljiva stvar... marljivo radimo na ovoj stavci kako bismo minimizirali potencijalni uticaj na naše saradnike“, tvrdi Honda.

'To je pola našeg kredita'

Međutim, supruga jednog zaposlenog je navodno rekla da je od njenog muža zatraženo da vrati skoro 10 odsto bonusa.

Zamolivši da ostane anonimna, rekla je za NBC4 da je iznos povrata bio značajan:

"To je, znate, plaćanje automobila. To je polovina naše rate kredita... To su dve, tri nedelje namirnice. To je mnogo novca za nas."

Dodala je i da joj je suprug rekao da to nije najveći bonus koji je dobio od kompanije.

Najčudnije je kako je bonus mogao biti pogrešno izračunat i preplaćen.

Prošle godine, Honda Motor je zabeležila pad prihoda za više od četiri odsto, a profit je pao za skoro četvrtinu.

U maju je kompanija prijavila najniži operativni profit u poslednje četiri godine i odbila je da da prognoze za ostatak godine.
 

  • Podeli: