I u Nemačkoj 'šteluju' kilometražu, ali postoje dva modela na kojima to više nije moguće

A baš ta dva automobila spadaju među najpopularnije polovnjake na ovim našim prostorima

  • Podeli:
Brzinomer_kilometar sat_komandna tabla_Foto Pixabay-1663765270533.webp Foto: Pixabay

Odredba Evropske unije o zaštiti od manipulacije sa pređenom kilometažom, iz 2017. godine, još uvek se ne primenjuje, dok istovremeno istraživanje nemačkog autokluba ADAC dokazuje da se kilometražom (polovnih) automobila i dalje lako može manipulisati.

Dva nemačka proizvođača, međutim, sada tvrde da imaju rešenje za ovaj problem.

Nameštanje kilometraže je danas rutina koju je moguće obaviti čak i za 50 evra. Zato policija pretpostavlja da je svakom trećem prodatom polovnom automobilu u Nemačkoj kilometraža "štelovana".

Prevaranti time povećavaju vrednost vozila za, u proseku, 3.000 evra po automobilu, varajući time kako kupce polovnjaka, tako i lizing kuće. Ukupna procenjena šteta od ovoga u Nemačkoj iznosi oko 6 milijardi evra godišnje.

Uredba EU 2017/1151 formalno propisuje da kilometraža automobila mora sistematski da se čuva. Ona se od septembra 2017. primenjuje na nove modele vozila, a od septembra 2018. na sve nove automobile.

Međutim, sve do danas nedostaje detaljan dokument o tome kako bi ta zaštita trebalo da izgleda i koje neutralno telo bi trebalo da proverava njenu primenu, prenosi Revija HAK. Rezultat toga – varanje kupaca se nastavlja.

To, međutim, na važi baš za sve automobile. Prilikom pregledanja relevantnih sajtova za prodaju polovnih vozila, stručnjaci ADAC-a su primetili da se to više ne odnosi na: Audi A3 (od 2020.) i Volkswagen Golf 8 (od kraja 2019.).

Ti modeli su bolje zaštićeni od prevara sa "štelovanjem" kilometraže od mnogih drugih konkurenata. Razlog tome je ugradnja novih kompjuterskih čipova sa HSM-om (Hardware Secure Module), posebnim modulom koji štiti vozilo od manipulisanja kilometražom.

A pored toga, Volkswagen u bliskoj budućnosti, najavljuje i druge nove mere za sprečavanje nameštanja kilometara.

  • Podeli:

Povezano