Oprez: Novi malver cilja bankovne podatke na telefonu i automatski skida pare sa računa

Hakeri ne moraju sami ništa da preduzmu kako bi ispraznili račune svojih žrtava

14.03.2023. 18:43
  • Podeli:
Telefon_devojka_Foto Unsplash.jpg Foto: Unsplash

Nova verzija opasnog zlonamernog softvera širi se pametnim telefonima koji koriste Android operativni sistem. Reč je o zlonamernom softveru tzv. "bankarskom trojancu", koji cilja bankovne podatke korisnika pametnih telefona.

Novu verziju bankarskog trojanca otkrili su istraživači kompanije za računarsku podršku ThreatFabric. Kada se instalira na pametni telefon, skriva se iza ikone "Play Protect", prenosi Fenix magazin.

Ranije su hakeri koristili zaražene uređaje za krađu podataka i stanja na računu, sada je novina to da transferi mogu da se rade i automatski. Zlonamerni softver to radi uz pomoć jednog od "najnaprednijih" i najopasnijih bankarskih trojanaca, saopštava ThreatFabrica.

Najnovija verzija Xenomorpha dizajnirana je tako da automatizuje ceo lanac procesa, od instalacije zlonamernog softvera do konačnog prenosa novca. Hakeri ne moraju sami ništa da preduzmu da bi ispraznili račune svojih žrtava. Čak se i autentifikacija sa više faktora može zaobići na taj način.

Osim toga, zlonamerni softver sada cilja znatno više banaka. Prema izveštaju ThreatFabrica, na udaru su u ING, Deutsche Bank, Citibank, kao i još 400 bankarskih institucija širom sveta.

U Google Play prodavnci, trojanac Xenomorph se trenutno distribuira putem aplikacija za konverziju valuta, ali se ne navodi tačno o kojoj je aplikaciji reč. Nakon instaliranja, zlonamerni se softver skriva iza ikone "Play Protect".

  • Podeli: