Kralj se vratio u Melburn park: Đoković osvojio 10. pehar AO

Cicipas je bio težak protivnik, a Novak ga je savladao fokusom, iskustvom i taktički dobrim trošenjem energije

29.01.2023. 12:42
  • Podeli:
Novak Đoković sa timom-63d6676fc30ab.webp Foto: AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake/Tanjug

Novak Đoković je došao u Australiju da osvoji prvi grend slem u sezoni i da dokaže svima, na terenu, koliko su propustili što ga nisu ugostili prošle godine u Melburnu. I uspeo je. Srpski teniser je u finalu savladao Stefanosa Cicipasa sa 3:0 (6:3, 7:6 (7:4), 7:6)  osvojio 22. grend slem trofej, 10. pehar Australijan opena i postao neprikosnoveni vladar na Roj Lejver areni, a od ponedeljka će da bude i, zvanično, najbolji na svetu. 

Emocije posle meča, u loži Novaka Đokovića, bile su van svake kontrole - eksplodirala je sva sreća u najboljem teniseru sveta, njegovoj porodici i timu koji ga podržava i prati. Nezaustavljive suze radosnice Novaka Đokovića dovoljne su da svet shvati šta ova pobeda u Melburnu znači i koliko je važna za njega i ceo tenis.

U Melburn parku je, u nedelju, od početka sve bilo sportski veličanstveno. Sva mesta na stadionu bila su popunjena, a hiljade i hiljade srpskih i grčkih navijača okupilo se oko Arene kako bi pružili podršku vojim ljubimcima. Navijalo se iz sveg glasa što za Noleta, što za Stefanosa...

A igrači su igrali odličan tenis, koji je od prvog seta diktirao neuništivi Novak Đoković. Upravo je on u ovom meču pokazao fantastičan fokus, vršio je maksimalan pritisak na Cicipasa i taktički čuvao dozirao potrošnju snage

Srpski teniser je birao da prvi servira. Razmenili su, i uspešno osvojili, tri gema na svoj servis, a potom je Novak napravio brejk za 3:1 i sledeći je gem bio njegov - 4:1, da bi Cicipas prekinuo tu osvajačku seriju protivnika i smanjio razliku na 4:2. Međutim to nije Đokovića poremetilo da nastavi da preciznim udarcima osvaja poene u svojim servis gemovima. Na kraju je set završio u svoju korist sa ubedljivih 6:3.

Poveo je Cicipas prvi put na meču. Sa 1:0 u drugom setu, na svoj servis gem, i to sa jednim izgubljenim poenom. 

Ovaj set je bio znatno neizvesniji od prvog. Do petog gema, koji je u prvih sat vremena bio najuzbudljiviji, rezultat je bio izjednačen. Svaki igrač je osvajao svoj servis gem, ali je pritisak vidno bio na Grku. Cicipas se radovao svakom svom osvojenom poenu. U tom petom gemu pri rezultatu 40:30 napravio je duplu servis grešku i neiznuđenim graškama doveo igru do đusa. Na kraju je osvojio gem - 3:2.

Cicipsa je u narednom gemu osvojio prvi poen za 15:0, što je bilo prvi put na meču da povede u Novakovom servis gemu. Đoković je do ovog trenutka imao uspešnost prvog servisa od 92 procenta. Lako i brzo je izjednačio 3:3...

Svaki sledeći gem se sve teže osvajao. Novak je počeo da pokazuje nervozu i da se dere na ljude u svom boksu. Najteže mu je bilo da odbrani 10. gem u kom je do đusa bio stalno u zaostatku. Kad ga je osvojio i stigao do 5:5 istresao je verbalno svu frustraciju... 

Set se igrao na taj brejk u kom su razmenili mini brejkove 1:1, posle čega je Novak "vozio" do 4:1. Cicipas je prekinuo Novakov nalet - 4:2, posle čega je Đoković, kao nikada ranije, napravio duplu servis grešku - 4:3, pa dozvolio Grku da izjednači 4:4. Dobio je dva poena Novak sa Stefanosovim autom - 6:4, a potom je osvojio i stigao i do 7. osvojenog poena, odnosno taj-brejka i drugog seta - 7:6. 

Treći set je počeo sa ulaskom u treći sat igre. Stefanos Cicipas je imao dovoljno snage da se suprotstavi iskustvu i znanju protivnika što se videlo na semaforu - prvi put je napravio brejk i na početku seta poveo sa 1:0. Koliko Novak ume i može brzo je pokazao - odmah je vratio brejk i izjednačio na 1:1. 

Sledeći gem, koji je Novak odbranio i brzo stigao do 40:0, najavio je da će slaviti onaj igrač čija "glava" bude bila jača i stabilnija. U tom segmendu Đoković uvek pobeđuje. 

Oba tenisera su u nastavku igrala na svoj servis gem i snagu štedela na onaj drugi, čekajući priliku za novi brejk. Set su iznova odveli u taj brejk u kom je Đoković poveo sa 5:0. Srpski deo publike je bio u ekstazi, grčki je zanemeo. 

Novak Đoković je potom izgubio prvi poen u taj-brejku, kada je neko iz publike viknuo nešto. Potom je Cicipas osvojio još dva poena, dva mini brejka, - 5:3. Ali je Đokovićeva glava bila na mestu - stigao je do istorijskog poena, set poena. Prvi nije iskortistio - 6:4. Ni drugi nije iskoristio - 6:5. Servirao je za pobedu i uspeo - 7:5.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()