Zvezda preokretom do finala Kupa: Derbi u Nišu, opet, pod senkom sramote navijača

Sve šta smo prethodnih godina gledali na terenu i tribinama dvorane Čair ovog februara se ponovilo

17.02.2023. 23:34
  • Podeli:
Večiti derbi-63efed6f76852.webp Foto: Dimitrije Nikolić/Tanjug

Iz večitog derbija u Nišu kao pobednik polufinala izašla je Crvena zvezda čime se plasirala u finale Kupa Radivoja Koraća i nastavila sa odbranom titule. Partizan ima za čim da žali jer je, istina u teškim uslovima za igru, ispustio veliku prednost i dozvolio protivniku, koji je igrao bez trenera, da napravi preokret u drugom poluvremenu - 85:73 (15:21, 19:23, 25:14, 24:17). 

Za "Žućkovu levicu" crveno-beli igraće u subotu od 21 čas protiv Mege, koja je ranije savladala FMP.

Na beogradskom derbiju u dvorani "Čair" ništa novo. Igra pod obručima i ovog puta je bila pod senkom sramote navijača koji su ispunili tribine mnogo pre početka meča. (Ne)sportski folklor koji smo gledali prethodnih godina na utakmicama Crvene zvezde i Partizana na Kupu, koje nosi ime legendarnog košarkaša, nije izostao ni ovog februara. 

Tenzije, nervoza, isključenja, tehničke greške obeležili su predstavu na terenu, dok se sva sramota odigravala na tribinama pred početak i tokom meča. Prvo su navijači Partizana nemilosrdno vređali trenera Crvene zvezde poklicima "Ustaša, ustaša", nešto kasnije su Delije napravile dimnu zavesu bakljama i otežale igračima utakmicu...

Krenulo je sve teško, u skaldu sa ulogom meča. Igralo se izjednačeno... A onda je u 12. minutu meča zbog prigovora isključen trener Crvene zvezde Duško Ivanović, što su crno-beli iskoristili sa dva od tri slobodna bacanja i trojkom iz "poklonjenog" napada pa je sa tih pet poena stigla do prve dvocifrene prednosti - 28:17... 

Usledile su čarke na terenu, a potom i bakljada Delija. Najskuplji ceh su platili Fakundo Kampaco i Danilo Anđušić koji su dobili po tehničku posle gesta Argentinca koji se uneo u lice krilu Partizana. 

Šut sa distance je napravio razliku, što se posebno videlo u toj uzbudljivoj drugoj četvrtini kada su crno-beli stekli najveću prednost od 18 poena prednosti.

Kako su igrali dobro su i prošli Zvezdini igrači - na poluvreme se otišlo sa -10 (44:34).

Po povretku na teren tim Crvene zvezde kao da se "sabrao" i zaigrao. Sa dve trojke vratili su se u igru i stigli na pet poena razlike - 50:45. Očekivano Željko Obradović je toliko bio ljut da je pozvao tajm-aut da "osvesti" svoje uspavane igrače. 

Teško se dolazilo do poena, a kada je u 27. minutu, posle nesportskog faula, Lesor stao na liniju slobodnih bacanja krenulo je da "pljušti" sa tribina - gađali su navijači Zvezde Francuza sitnim predmetima. U dvorani je vidljivost bila sve manja, vazduh sve teži, parket sve klizaviji. 

Naneli je ušao u problem sa ličnim greškama, četiri je imao 13 minuta pre kraja meča.

Petrušev je ušao u svoj šuterski ritam i zahvaljujući njegovim poenima Zvezda je stigla do preokreta u 29. minutu - 58:59, koliko je bilo i na kraju treće četvrtine. Ušlo izjednačeno u poslednju deonicu igre. 

Za tri minuta Zvezda je preuzela dominaciju, napravila seriju 10:1 i povela sa +9 - 60:69.

Tajm-aut u 34. minutu se produžio jer su sudije napustile teren, kao i delegat meča, zbog konstantnog ubacivanja tvrdih predmeta na teren. Nisu imale efekta ni molbe igrača da se navija sportski. 

Igrači su počeli sa zagrevanjem, dok su navijači mirovali, a sudije većale šta će dalje. 

Posle 25 minuta pauze utakmica je nastavljena, a navijači su dobili poslednje upozorenje pred isključenje. Dugo se diskutovalo da li odmah da se isprazni gornja tribina, ali je dogovor pao na opomenu pred pražnjenje dvorane. 

Zvezda je nastavila da održava prednost, brzo je stigla, preko Nemanje Nedovića do 75 poena, dok je Partizan ostavila na 64. Crno-beli su potom trojkama smanjili razliku 77:73 i uveli meč u dvominutnu neizvesnost. 

Lesor pravi kardinalnu grešku jer faulira Vildosu pri šutu za tri - 80:73.

I kada se činilo da je usledio mir Lesor je 43 sekunde pre kraja faulirao Kampaca, koji je završio "previjajući se" na parketu, a Vildoza je nepotrebno stao u zaštitu zemljaka koji je ležao na podu. Lesor je na takvu reakciju košarkaša Zvezde izgubio živce i da je došlo do opšteg meteža među igračima. Neki su se gurali, neki razdvajali. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()