"Jokić je najbolji pik na draftu od Majkla Džordana i 1984"

Imaš igrače koji mogu da budu prva i druga opcija, a imaš one koje jednostavno ne mogu da budu druga opcija, smatra Žilbert Arinas

10.03.2023. 13:21
  • Podeli:
Nikola Jokić_David Zalubowski AP Tanjug-640979fdc4d33.webp Foto: David Zalubowski / AP / Tanjug

Bivši NBA igrač Žilbert Arinas smatra da je Nikola Jokić najbolji izbor na NBA draftu još od Majkla Džordana.

Denver Nagetsi su izabrali Jokića kao 41. pika na draftu 2014. godine. Srpski centar je u međuvremenu postao najbolji igrač NBA lige, dve uzastopne godine i na putu je da to bude i treću.

"Džoker je najbolji pik na draftu od Majkla Džordana i 1984", rekao je Arinas u jednom "podkastu".

"Bolji od Lebrona?", upitao ga je sagovornik Džozaja Džonson.

"Da. Lebron je bio prvi pik. A prvi pik bi trebalo da igra kao prvi pik. Džordan je bio treći pik, to mu je pomoglo da pojača ono što je uradio. Džoker je pik druge runde, a za pika druge runde da igra kao prvi pik to ga čini drugim najboljim pikom svih vremena. Dva puta MVP, biće triput, četiri puta Ol-NBA igrač. To ga čini drugim najboljim", dodao je Arinas.

Ali Džordan je bio treći pik, a i od trećeg pika se očekuje da igra kao MVP?

"Da, ali on i da je bio prvi pik igrao je bolje od prvog pika. A treći najbolji je Kobi Brajant. Možemo diskutovati da li je Kobi drugi najbolji, ali je Jokić bio tako daleko u drugoj rundi neki trideseti, četrdeseti. Moraš da shvatiš kada si pik druge runde tu si dve godine i nema te više. Ja sam bio najbolji pik druge runde (31. pik) i bio sam najbolji pik posle Džordana. A on (Jokić) ima dve MVP nagrade", smatra trostruki Ol-star koji je postigao više od 11.000 poena u NBA ligi.

"Mislim da on ne dobija dovoljno poštovanja za to što nije prva opcija, on je druga opcija. On je igrač koga dodaješ uz superstara i čini da svi ostali funkcionišu. Da taj tim ima zvezdu koja zna da daje koševe kao što je Dejm Lilard, bilo bi ih teško zaustaviti. Ako dodate Dejma tom sastavu i imate Dejma i Džokera, to je potpuno drugi problem".

Jokić dominira na parketu čak iako nije uvek najefikasniji pojedinac.

"On je manje sebična verzija Lebrona. Kada je Lebron imao Vejda ili Kajrija, kada dođe četvrta četvrtina on pusti Kajrija da radi svoje, a on se brine o svemu ostalom. Ista stvar je sa Lukom Dončićem. Svi se pitamo kako mogu da funkcionišu zajedno (Dončić i Irving). Luka može da kaže biću druga opcija. Ja sam prva, ali mogu da budem druga i brinem o svemu, a Kajrija pustim da radi ono u čemu je najboljim. Imaš igrače koji mogu da budu prva i druga opcija, a imaš one koje jednostavno ne mogu da budu druga opcija", zaključio je Arinas.

Arinas je igrao u NBA ligi od 2001. do 2012. za Golden Stejt Voriorse, Vašington Vizardse, Orlando Medžik i Memfis Grizlise.

Prosečno je beležio 20,7 poena uz 5,3 asistencija i 3,9 skokova po utakmici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()