Zvezda je rođena: Gakpo vodio Holandiju do osmine finala

Trećim golom na Svetskom prvenstvu zatresao je mrežu Katara i utabao put do važnog trijumfa

Autor: Dejan Marić
29.11.2022. 18:46
  • Podeli:
Kodi Gakpo_Moises Castillo AP Tanjug-1669737559888.webp Foto: Moises Castillo / AP / Tanjug

Fudbaleri Holandije kao prvoplasirani tim grupe A prošli su u osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru.

Lale su u odlučujućem, 3. kolu Mundijala, same držale sudbinu u svojim rukama i ništa nisu prepustile slučaju - pobedile su Katar sa 2:0 i tako udarile pečat na vizu za put dalje.

Junak je opet bio Kodi Gakpo, koji iznova i iznova dokazuje da će biti velika zvezda. Trećim golom na smotri je "otključao" mrežu domaćina i utabao put do važnog trijumfa. 

Aduti Holandije bili su svesni visokog uloga. Od starta su krenuli u juriš, Mešal Baršam je ostavljen na vetrometini, a kao plod svega došao je gol u 26. minutu. Dejvi Klasen je kombinovao sa Gakpom, uzdanica PSV nadigrala je odbranu protivnika, ušla u kazneni prostor i onda neumoljivim udarcem zatresla mrežu.

Kodi je na taj način ispisao istoriju holandskog fudbala kao prvi igrač koji je "poentirao" u svoja prva tri meča na Svetskom prvenstvu. Takođe, upisao se u elitni krug Lala koje su postizale golove na tri uzastopne utakmice na svetskim prvenstvima. Pre njega, to je pošlo za rukom samo još Johanu Neskensu 1974, Denisu Bergkampu 1994,  Vesliju Snajderu 2010.

Ovaj gol bio je ključan za ambicije čete Luja van Gala jer je posle vođstva sve bilo kud i kamo lakše.

Favorit je sa minimalnom prednošću otišao na predah, da bi sve dileme oko pobednika i prvog mesta rešio početkom nastavka.

Opet je Klasen bio onak koji je počeo akciju, odbrana Katara loše je reagovala, lopta je došla do Memfisa Depaja koji je snažno šutirao, Baršam odbranio, ali samo nakratko pošto je na odbijenu loptu natrčao Frenki de Jong i poslao je u praznu mrežu.

Favorit je do kraja rutinskom igrom sačuvao prednost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()