Pirova pobeda: Tunižani šokirali prvake sveta Francuze i ispali sa SP

Tunižanima pobjeda nije bila dovoljna za prolaz, s obzirom na slavlje Australije protiv Danske

30.11.2022. 18:50
  • Podeli:
profimedia-0741278486-63878cfcaa6cd.webp Foto: Profimedia

Fudbaleri Tunisa senzacionalno su savladali Francusku u 3. kolu grupe D, gol je postigao Kazri u 58. minutu, međutim, to im nije bilo dovoljno za prolaz dalje jer je Australija u drugoj utakmici svladala Dansku sa 1:0 i prošla, uz Francuze, u osminu finala. 

Francuzi igrali sa rezervnim timom

Trikolori su i pre utakmice sa Tunižanima osigurali prolaz u drugi krug pa je selektor Didie Dešam dobro je izmešao startnu postavu želeći da odmori glavne igrače za eliminacijski deo takmičenja. 

Promenio je čak devetoricu u početnih 11 u odnosu na prethodnu utakmicu sa Dancima. Iz tog sastava su protiv Tunižana na početku istrčali samo Varan i Touameni. 

Sa druge strane, Tunižani nisu nikad na SP pobedili ni jednu evropsku ekipu niti su ikada prošli grupu, Ovog puta su protiv poprilično nezainteresirane Francuske uspeli da trijumfuju, ali na njihovu žalost, ne i da prođu u nokaut fazu.  

Tunižanima poništen gol

Tunis je krenuo napadački na drugu francusku postavu i zatresao mrežu u 8. minutu. Međutim, sudija je poništio gol zbog ofsajda, Gand je prerano počeo da slavi, a bio je u nedozvoljenoj poziciji prilikom izvođenja slobodnog udarca. VAR tehnologija bila je neumoljiva. 

Drugi golman Francuske Stiv Mandanda koji je u ovoj utakmici dobio priliku umesto Huga Lorisa, dobro je reagovao u 35. minutu, na odličan, snažan šut Vahbija Kazrija po sredini gola. 

Aktualni svetski prvaci nisu u prvih 45 minuta uputili ni jedan udarac u okvir gola, to im se nije na SP dogodilo od 2006. godine. 

U 52. minutu nova prilika za Tunis. Aisa Laidouni oduzeo je loptu Fofani u šesnastercu Francuske i uputio iskosa udarac s leve strane. Međutim, lopta je otišla preko gola. 

Radost je trajala dva minuta

Tunižani su nastavili sa pritiskom i to im se isplatilo u 58. minutu kada je posle lepe akcije i prodora mrežu zatresao Vahbi Kazri. Prošao je  kroz francusku odbranu i plasirao loptu u donji levi ugao rivala. U tom šutu se i povredio i odmah napustio igru. 

Radovali su se Tunižani, ali samo dva minuta kasnije za njh su stigle loše vesti sa druge utakmice u grupi, Australija je povela protiv Danske i preskočila Tunis na tabeli. 

Dešam u igru poslao Mbapea i Griezmana

Nakon primljenog pogotka "poludeo" je selektor svetskih prvaka i sa klupe podigao Mbapea, Rabiota i Salibu, a iz igre izvadio Varana, Komana i Veruta.  Kasnije je u igru ušao i Griezman, Dešamov eksperiment sa rezervama nije uspeo. 

Zaigrali su Francuzi mnogo bolje posle ulaska igrača sa klupe i uspeli da stvore nekoliko prilika. Pokušao je Rabiot, iskosa s leve strane, ali nije dobro zahvatio loptu. Pokušao je i Mbape iz mrtvog ugla u 89. minutu, pa Kolo Mani minut kasnije, njegova je lopta prohujala pored stative. 

Griezmanu poništen pogodak

Igralo se osam minuta nadoknade i Francuzi su uspeli da izjednače u zadnjim sekundama, Antoine Griezman je dao gol i činilo se da je spasio čast svetskih prvaka. Ubačenu loptu u šestanestercu izbio je glavom tuniški igrač, lopta je došla do Griezmana koji je pocepao mrežu Afrikanaca. Međutim, pokazalo se, posle pregleda snimka, da je bio u ofsajdu.

Tako su Tunižani došli do istorijske pobede, ali ne i do istorijskog plasmana jer nisu uspeli da izbore odlazak u nokaut fazu.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()