Kralj fudbala: Mesi ima 12 mundijalskih rekorda i još jedan u najavi

Lionel Mesi može i da postane prvi fudbaler koji će nastupati na šest Mundijala

23.12.2022. 13:52
  • Podeli:
messi-profimedia-0745405696-639f686bf3886.webp Foto: Profimedia

Lionel Mesi (35) odavno je čuven po pomeranju granica fudbalskih dostignuća, te ne čudi koliko često obara rekorde. 

Neki od zabeleženih su: najbolji strelac La lige svih vremena (474 golova), najviše het-trikova u španskom fudbalu (36), najviše prvenstvenih golova u jednoj sezoni u Španiji (50), najviše golova u jednoj sezoni za klub i reprezentaciju (73), najbolji strelac argentinske reprezentacije svih vremena (98), odigrao najviše utakmica u dresu Gaučosa (172) i mnogi drugi.

Na sve ove rekorde, dodao je još 12 koje je prikupio na nedavno završenom Svetskom prvenstvu održanom u Kataru. Predvodio je Argentinu do titule prvaka sveta i usput oborio čak 12 rekorda. 

Ono što stoji kao najava, jeste informacija da Lionel Mesi može da postane prvi fudbaler koji će nastupati na šest Mundijala. 

Iako se legendarni fudbaler sada nalazi na zasluženom odmoru, medij Parizijen je došao do saznanja da je je jedan od Mesijevih agenata, otac Horhe, postigao načelni dogovor sa čelnicima Pari sen Žermena da Mesi ostane na Parku prinčeva do juna 2024. godine. 

Takođe, dobio je i poziv od Ministarstva sporta brazilske države Rio de Žaneiro da ostavi otisak stopala na Stazi slavnih na čuvenoj Marakani. 

Biće prvi Argentinac, a pre njega to su pored slavnih Brazilaca (Pele, Garična, Rivelinjo, Ziko, Romario, Ronaldo...) učinili i Portugalac Euzebio, Nemac Franc Bekenbauer, Urugvajac Sebastijan Abreu, kao i Srbin Dejan Rambo Petković.

Rekordi Mesija sa Mundijala:

1: Igrao je najviše utakmica na Mundijalima (26), prestigao Lotara Mateusa (25) i Miroslava Klosea (24).

2: Igrao je najviše minuta na Mundijalima (2314), prestigao Paola Maldinija (2217).

3: Jedini je postigao gol u svakom meču nokaut faze Mundijala (osmina finala, četvrtfinale, polufinale, finale) otkad se igra format sa 32 reprezentacije. To je učinio u Kataru, pre toga na četiri svetska prvenstva nijednom nije bio strelac u nokaut fazi.  

4: Zabeležio je najviše asistencija na svetskim prvenstvima (devet), prestigao Dijega Maradonu (osam) i Pjera Litbarskog (sedam).

5: Jedini je asistirao na pet Mundijala.

6: Jedini je Argentinac koji je postigao gol na četiri svetska prvenstva.

7: Odigrao je najviše mečeva na Mundijalima kao kapiten (18), traku je dobio 2011. godine.

8: Najviše puta je učestvovao u akcijama za golove (22): postigao 13 golova, a devet puta bio je asistent.

9: Sa 35 godina je najmlađi fudbaler koji je odigrao pet Mundijala, rođen je 24. juna 1987. godine.

10: Ima najviše priznanja za igrača utakmica na Mundijalima (11).

11: Napravio je najveći vremenski razmak između prvog i (zasad) poslednjeg gola na Mundijalima: prvi je postigao na SP 2006. protiv Srbije i Crne Gore, poslednji Francuskoj u finalu Mundijala u Kataru 18. decembra 2022, između je prošlo je skoro 16 i po godina.

12: Najstariji je fudbaler koji je na jednom meču Mundijala postigao gol i upisao asistenciju. Učinio je to za 35 godina i 172 dana u pobedi nad Hrvatskom u polufinalu (3:0).

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()